TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Bevrijding van Helmond
 • Artikel door Peter ter Haar
 • Geplaatst op 1 september 2015

Bevrijding van Helmond

Dit is een passage van 'The Story of the 23rd Hussars 1940-1946' dat gepubliceerd werd in 1946. Dit verhaal gaat over de bevrijding van Stiphout en Helmond tussen 22 en 25 september 1944.

Dabrowski Dionizy, Monte Cassino: der letzte Tag
 • Artikel door Arnold Palthe
 • Geplaatst op 13 januari 2007

Dabrowski Dionizy, Monte Cassino: der letzte Tag

De historische beschrijving van Dabrowski Dionizy op de volgende pagina, kreeg STIWOT toegezonden via Laura, de kleindochter van de Poolse veteraan Dabrowski Dionizy. Zij is voor haar grootvader op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van onderstaande gebeurtenis. Dit vooral om te voorkomen dat bepaalde beschrijvingen over de geschiedenis verkeerd in geschriften worden opgenomen. Wij hebben de tekst origineel overgenomen om geen enkele essentie ervan verloren te laten gaan.*

Date Pettinga, strijd tegen de Japanners op Java
 • Artikel door Redactie TracesOfWar.com
 • Geplaatst op 23 augustus 2014

Date Pettinga, strijd tegen de Japanners op Java

Hier volgt een gedeelte uit het dagboek van Date Pettinga, geboren op 27 juni 1916 te Oldehove. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij in Nederlands-IndiŽ gelegerd en nam hij deel aan de strijd tegen de Japanners. Hij was in 1936 als dienstplichtige opgenomen in het 12e Regiment Infanterie en ging in 1937 met groot verlof met de rang van korporaal. In 1939 keerde hij terug in het leger met de rang van soldaat. Als fuselier diende hij in 1940 in Bandoeng op West-Java om datzelfde jaar overgeplaatst te worden naar het 1e Bataljon Infanterie te Magelang op Midden-Java.

Dood van een zoon
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 9 februari 2015

Dood van een zoon

Dit is een op het eerste gezicht gewoon persoonlijk verhaal over vriendschap en verdriet tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en de reactie van een vader, die na de oorlog hoort hoe zijn zoon tijdens de Slag in de Javazee was omgekomen.

Dwight Eisenhower, herinneringen aan de capitulatie-onderhandelingen in Reims
 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 5 januari 2019

Dwight Eisenhower, herinneringen aan de capitulatie-onderhandelingen in Reims

Hieronder volgen de herinneringen van General of the Army Dwight Eisenhower, de geallieerde opperbevelhebber, over de capitulatie-onderhandelingen in mei 1945 die plaatsvonden in het Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (SHAEF) in Reims. Toen Grossadmiral Karl DŲnitz, na de zelfmoord van Adolf Hitler conform Hitlers politiek testament tot Reichspršsident was benoemd, liet hij direct bij de geallieerden informeren naar de voorwaarden waaronder de Duitse strijdkrachten zich konden overgeven. DŲnitz weigerde echter in eerste instantie om in te stemmen met een onvoorwaardelijke capitulatie.

F.A. van Cleemputte: ooggetuige van de Koninklijke Marine in oorlog
 • Artikel door Peter Kimenai
 • Geplaatst op 27 mei 2010

F.A. van Cleemputte: ooggetuige van de Koninklijke Marine in oorlog

Florentinus Anthonius "Floor" van Cleemputte werd geboren in Terneuzen op 28 september 1907 als buitenechtelijk kind. Zijn moeder was C.A. van Hecke en zijn stiefvader heette P.H. van Cleemputte. In 1925 heerste grote werkloosheid en Floor kon alleen een baantje krijgen als timmerman en wagenmaker, maar dat leverde slechts 12 cent per uur op. Floor voelde zich ongewenst en wilde weg uit het gezin Van Cleemputte. Hij was vastbesloten zich te bewijzen.

Fotoalbum mobilisatietijd in en om Neerkant
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 30 mei 2019

Fotoalbum mobilisatietijd in en om Neerkant

Deze foto's uit het fotoalbum van Reserve 2e Luitenant Max Lahm lijken allemaal gemaakt te zijn in of om Neerkant. De foto's zijn vermoedelijk gemaakt in 1939, tijdens de mobilisatie in Nederland. Het I bataljon, 27e Regiment Infanterie (I-27.R.I.) had daar haar hoofdkwartier alvorens dit te verhuizen naar boerderij Nachtegaal aan de huidige Wittedijk 18 in Deurne. Het bataljon was in de Peel in Noord-Brabant verantwoordelijk voor het verdedigen van een deel van de Peel-Raamstelling. Deze stelling was de derde verdedigingslinie achter de grens met Duitsland en de Maaslinie, achter de rivier de Maas.

Fred Seiker, Opdat Wij Nooit Vergeten (Lest We Forget)
 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 29 maart 2013

Fred Seiker, Opdat Wij Nooit Vergeten (Lest We Forget)

Fred Seiker werd geboren in Rotterdam in Nederland in 1915. Zijn lagere school en verdere opleiding werden in Rotterdam voltooid hetgeen uiteindelijk leidde tot een plaatsing op de Rotterdamse Zeevaartschool voor Machinisten. Hij diende in de Nederlandse Koopvaardij voor en tijdens de oorlog. In vredestijd was hij aangemonsterd op schepen die voornamelijk voeren op het Verre Oosten, Zuid Afrika, Canada en de Oostkust van de USA. In oorlogstijd voer hij op de Noord Atlantische routes en tussen het Verre Oosten en de UK.

George Aylmore, in dienst van het Bomber Command
 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 7 november 2007

George Aylmore, in dienst van het Bomber Command

George Aylmore woont in Perth, West AustraliŽ met zijn vrouw Margaret. Hij heeft het volgende verhaal op papier gezet voor zijn vliegclubblaadje als reactie op het herhaalde aandringen van zijn Ďjongens van de Sports Aircraft Club in Serpentineí om hen te vertellen over zijn ervaringen bij het Bomber Command. George heeft recentelijk, in 2003, het vliegen in zijn Tiger Moth opgegeven, op de leeftijd van 80 jaar.

George Wilson's Slag om Meijel
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 7 maart 2021

George Wilson's Slag om Meijel

George Wilson diende in het 7th Battalion, Seaforth Highlanders, 15th (Scottish) Infantry Division. In oktober 1944 was zijn divisie betrokken bij de bevrijding van Tilburg. Na die bevrijding werd het naar het oosten gestuurd, naar De Peel. Op 27 oktober lanceerden Duitse troepen een tegenaanval. De 15th Scottish Division werd vanuit Tilburg gestuurd om te helpen bij het afslaan van deze aanval. Dit is waar George Wilson het verhaal oppikt.

Gerard Johan Lugt, brieven van een vliegenier
 • Artikel door Gerard Johan Lugt
 • Geplaatst op 1 januari 2007

Gerard Johan Lugt, brieven van een vliegenier

Gerard Johan Lugt werd op 9 augustus 1917 geboren in Amsterdam en groeide op in Amsterdam en Bussum. Na zijn schooltijd en het vervullen van zijn militaire dienstplicht studeerde Gerard vliegtuigbouwtechniek aan het Loughborough College in Engeland.
In september 1939 werd Gerard opgeroepen wegens de algehele mobilisatie. Omdat hij echter in het buitenland studeerde mocht hij in februari 1940 terugkeren naar het College.

Gifford B. Doxsee, ervaringen van een krijgsgevangene
 • Artikel door Gifford B. Doxsee
 • Geplaatst op 29 maart 2007

Gifford B. Doxsee, ervaringen van een krijgsgevangene

Het hierop volgende ooggetuigenverslag is ongeveer 20 jaar geleden geschreven door Gifford B. Doxsee. Deze in 1924 geboren Amerikaan diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in de 106th Infantry Division. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze divisie een rustige sector aan het front zou krijgen. Kort nadat deze divisie aan het front verscheen, lanceerden de Duitsers in december 1944 hun welbekende Ardennenoffensief. Dit verslag zal hoofdzakelijk gaan over de belevenissen van Mr. Doxsee tijdens het Ardennenoffensief en zijn periode als krijgsgevangene.

H. Romer, dagboek van 6 tot 26 mei 1940
 • Artikel door Wilco Vermeer
 • Geplaatst op 24 mei 2005

H. Romer, dagboek van 6 tot 26 mei 1940

Op 6 mei 1940 trad H. Romers in dienst bij de School voor Dienstplichtige Onderofficieren-administrateur te Middelburg. Tussen 6 mei en 26 mei hield hij in een agenda aantekeningen bij van zijn ervaringen en gebeurtenissen tijdens die woelige meidagen.

Hans de Leeuw, in dienst van de Prinses Irene Brigade
 • Artikel door Redactie TracesOfWar.com
 • Geplaatst op 5 januari 2009

Hans de Leeuw, in dienst van de Prinses Irene Brigade

Hier volgt het verhaal van Hans de Leeuw over zijn ervaringen in dienst van de Prinses Irene Brigade.

Herman Besselaar, de uittocht van Duitsers uit Rotterdam in mei 1945
 • Artikel door Maurice Laarman
 • Geplaatst op 3 augustus 2021

Herman Besselaar, de uittocht van Duitsers uit Rotterdam in mei 1945

Mei 1945 kan gezien worden als een breuklijn in de geschiedenis van Nederland. De oorlog was officieel afgelopen, maar de gevolgen ervan waren, en zijn nog steeds zichtbaar. In het verhaal komt dat ook duidelijk naar voren; aan de ene kant het geluk, herwonnen vrijheid, de feesten, maar aan de andere kant de verwoesting, de tragische verhalen, honger, gebrek aan alles, de dood in al zijn vormen. Met het vertrekken van de Duitse soldaten uit ons land, vertrokken de onderdrukkers. De bevrijders kregen een warm welkom. In dit verhaal lopen die twee zaken door elkaar heen.

Huibrecht Mooij, een marineman tijdens de oorlogsjaren
 • Artikel door Leo G. Lensen
 • Geplaatst op 30 september 2021

Huibrecht Mooij, een marineman tijdens de oorlogsjaren

Vanaf 2016 kwamen feiten naar voren over de schending van de oorlogsgraven in de Javazee. De daar aanwezige resten van de schepen en de bemanningsleden die in de slag in de Javazee in 1942 ten onder zijn gegaan, tegen de goede gewoonte om een zeemansgraf niet te schenden in, op illegale wijze verdwenen. Daardoor is onderzoek nu en in de toekomst naar de precieze feiten van toen vele malen minder makkelijk.

Ivor Rowberry, afscheidsbrief van een Britse para
 • Artikel door Hans Molier
 • Geplaatst op 28 september 2003

Ivor Rowberry, afscheidsbrief van een Britse para

Soldaat Ivor Rowberry diende tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 bij het South Staffordshire Regiment. Tijdens deze gevechten werd hij echter op 22 september gedood, maar nťt voor zijn vertrek vanuit Engeland, schreef hij de volgende afscheidsbrief aan zijn moeder.

Liz Seiker, Freds levensreis
 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 9 mei 2013

Liz Seiker, Freds levensreis

Het verhaal van Fred Seiker en zijn tekeningen kunnen worden gevonden op: Fred Seiker, Opdat Wij Nooit Vergeten.

Louis C. Gray, motordrijver tijdens operatie Overlord
 • Artikel door Louis C. Gray
 • Geplaatst op 10 januari 2007

Louis C. Gray, motordrijver tijdens operatie Overlord

Hier volgt een waar gebeurd verhaal, geschreven door ĎEnginemaní Louis Caldwell Gray (geboren in 1922 in South Shields), over een man en zijn schip dat ingezet werd op de kust van Arromanches de nacht vůůr D-Day, 6 juni 1944.

Luitenant Brannen, vier dagen in NormandiŽ
 • Artikel door Malcolm D. Brannen
 • Geplaatst op 26 april 2007

Luitenant Brannen, vier dagen in NormandiŽ

Het hierop volgende ooggetuigenverslag is geschreven door Malcolm D. Brannen. Hij werd als luitenant van het 508th Parachute Infantry Regiment van de 82nd Airborne Division gedropt tijdens D-Day, 6 juni 1944. Het verslag bevat zijn herinneringen aan de eerste vier dagen van de strijd in NormandiŽ. De webmaster van www.508pir.org heeft dit verslag ter vertaling beschikbaar gesteld aan Go2War2.nl, waarvoor nogmaals onze hartelijke dank.

Mijn eerste oorlogservaringen
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 23 juni 2019

Mijn eerste oorlogservaringen

Dit zijn de oorlogservaringen van Reserve 2e Luitenant Max Lahm, Commandant Verbindingsafdeling, I Bataljon, 27e Regiment Infanterie. Hij schreef deze teksten ergens rond 1990. Er zijn drie versies, die in sommige delen veel overlappen. Wij hebben ze samengevoegd tot onderstaande tekst. De originele teksten en schrijfwijzes zijn zo veel mogelijk intact gelaten.

Modeste van den Bogaert, in dienst van Brigade Piron
 • Artikel door Leo G. Lensen
 • Geplaatst op 17 januari 2016

Modeste van den Bogaert, in dienst van Brigade Piron

"Eventjes grasduinen in het verleden." Met deze woorden begint meneer Chris Bauweraerts de optekening van het verhaal van meneer Modeste van den Bogaert. Dan vervolgt hij met de woorden: "Op 5 maart 2008 had Modeste voor mij grondig zijn oorlogsarchieven doorzocht. Persoonlijk heb ik zijn nota's zo goed en zo kwaad mogelijk neergeschreven. Het brouwersleven van Modeste was zeker interessant, maar zijn periode in de veertiger jaren nog meer."

Paul Aller, ervaringen van een Airborne sergeant
 • Artikel door Paul Aller
 • Geplaatst op 7 maart 2006

Paul Aller, ervaringen van een Airborne sergeant

Hierna volgt het ooggetuigenverslag van een Airborne-sergeant. Paul Aller was tijdens de Tweede Wereldoorlog sergeant van het 7th Battalion van de 6th Airborne Division. Het verslag gaat over de ervaringen van Mr. Aller tijdens de strijd in NormandiŽ en operatie ĎVarsityí.

Rod Balkham, Beklimming van een dijk om Walcheren te bevrijden
 • Artikel door Rod Balkham
 • Geplaatst op 10 augustus 2006

Rod Balkham, Beklimming van een dijk om Walcheren te bevrijden

Het was oktober 1944 en we hadden het niet erg comfortabel gehad sinds onze ontscheping in Oostende. Engeland, ons vertrouwde vaderland, was ver van ons vandaan toen de 156th Infantry Brigade door het Belgische platteland sjokte. We verzamelden in de met kinderkopjes geplaveide hoofdstraat van Kruishoutem, een klein dorpje niet al te ver van Gent. "Kom op mín jongens" schreeuwde onze pelotonssergeant, "jullie zullen binnenkort weer nette en schone soldaten worden."

T.C. Gibbs, sergeant in de Amerikaanse luchtmacht
 • Artikel door Fred Bolle
 • Geplaatst op 1 juni 2008

T.C. Gibbs, sergeant in de Amerikaanse luchtmacht

De memoires van Staff Sergeant T.C. Gibbs zijn door Dennis Notenboom aan Go2War2.nl ter beschikking gesteld en vervolgens vertaald uit het Engels door Fred Bolle.

William H. Nelson, ervaringen op Omaha Beach en Okinawa
 • Artikel door William H. Nelson
 • Geplaatst op 15 december 2006

William H. Nelson, ervaringen op Omaha Beach en Okinawa

Dit ooggetuigenverslag werd geschreven door William Hershall Nelson, een Amerikaanse veteraan die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere vocht in NormandiŽ en op Okinawa. Hij schreef dit verhaal oorspronkelijk met de bedoeling om het in boekvorm te publiceren, maar uiteindelijk werd het verhaal door zijn kleinzoon geplaatst op de website ďPeopleís WarĒ van de BBC, waarop ooggetuigenverslagen van de Tweede Wereldoorlog verzameld zijn. Het is ons niet bekend of de schrijver zelf nog in leven is.