TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŰ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

De Andenaes was in 1896 als inspectievaartuig voor vuurtorens gebouwd. Hoewel vlak voor de oorlog buiten dienst gesteld, werd het bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog door de Noorse Marine ingezet als patrouilleboot. Bekend is dat het schip op 9 april 1940 door de Duitsers in beslag is genomen en werd in 1945 teruggevonden, verdere gegevens zijn onbekend


De Andenaes in haar uiteindelijke uitvoering vlak voor de Tweede Wereldoorlog Bron: National Archives of Norway

Gegevens

Gebouwd door:
Kiel gelegd:
Te waterlating:
In dienst:
Einde:
?
?
?
1896
?
Bouwnummer : ?
Indeling:
Datum in:
Datum uit:1896
1938?
inspectievaartuig Andenaes

september 1939
9 april 1940
patrouilleboot Andenaes - Sj÷forsvaret (Noorse Marine)

1940
1945
? - Kriegsmarine

Definitielijst

Kriegsmarine
Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.

Geschiedenis

De Andenaes was een in 1896 gebouwd inspectievaartuig voor de inspectie van vuurtorens. Voor zover uit archieven blijkt was het schip rond 1938 officieel uit de vaart genomen. De historische informatie kan verwarrend zijn aangezien er naast dit schip nog een veerboot en een vrachtschip met dezelfde naam rond dezelfde periode aanwezig waren.


De Andenaes in oorspronkelijke uitvoering Bron: National Archives of Norway

Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlgo werd de Andenaes in gebruik genomen bij de Noorse Marine als patrouilleboot. De Andenaes maakte, samen met de d.s. Rund÷y, d.s. Oster (1908), d.s. Smart (1907), d.s. Veslefrikk (1924) en d.s. Veslegutt, deel uit van de 13. Bevoktningsdivisjon, Bergen Sj÷forsvarsavsnitt, 2. Sj÷forsvarsdistrikt en stond onder bevel van Underoffiser Helmen. Het schip op 9 april 1940 aan de werf in Bergen door de Duitsers in beslag genomen. Of de Duitsers het schip tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gebruikt is niet bekend. Het werd in 1945 aan de oorspronkelijke eigenaren teruggegeven. Verdere gegevens zijn momenteel niet bekend.

Technische gegevens


 Naam: d.s. Andenaes

 Callsign/Registratie:
?

 Bouwer:
?

 Bouwnummer:
?

 Type/Klasse:
Patrouilleboot / geen

 Waterverplaatsing:
65 BRT

 Lengte:
? meter

 Breedte:
? meter

 Diepgang:
? meter

 Snelheid:
10 knopen (18,52 km/u)

 Bewapening:
?

 Bemanning
8