TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikelen

Amerikaanse Patrouilleboten van de Patrol Yacht-groep (PY)
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 23 juli 2021

Amerikaanse Patrouilleboten van de Patrol Yacht-groep (PY)

Zowel tijdens de Eerste Wereldoorlog, het Interbellum daartussen als tijdens de Tweede Wereldoorlog werden een aantal jachten overgenomen van particuliere eigenaren en verbouwd tot patrouillevaartuig. Aanvankelijk geclassificeerd als Section Patrol (SP), werden de schepen via de classificatie Identification (ID) uiteindelijk gerangschikt onder de classificatie Patrol Yacht (PY). In dit artikel worden alle PY geclassificeerde schepen benoemd, de focus ligt echter op die schepen welke nog in enigerlei vorm dienst deden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Amerikaanse Patrouilleboten van de Treasury-klasse
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 18 juli 2021

Amerikaanse Patrouilleboten van de Treasury-klasse

De Amerikaanse patrouilleschepen van de Treasury-klasse waren een groep van zeven cutters voor de United States Coast Guard, gebouwd tussen 1936 en 1937. De naamgevers van de klasse waren voormalige Secretaries of the Treasury. De schepen bleken zeer veelzijdig en werden tijdens diverse conflicten voor veel doeleinden ingezet. Ze werden pas vanaf de jaren 1970 vervangen door de iets grotere Hamilton-klasse patrouilleschepen.

Hr. Ms. Queen Wilhelmina
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 29 november 2010

Hr. Ms. Queen Wilhelmina

Vanaf het moment dat Hr. Ms. Queen Wilhelmina in Nederlandse dienst werd gesteld, op 6 augustus 1942, was het schip een vreemde eend in de bijt van de Koninklijke Marine. Het oorlogsschip was nooit besteld door en gebouwd voor de marine maar een persoonlijk geschenk van President Roosevelt aan Nederland. De Amerikaanse president had zelf de naam Queen Wilhelmina voorgesteld en deze werd door de marine overgenomen waardoor het schip ook qua naam een uitzondering vormde.

Nederlandse patrouilleboten
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 7 oktober 2013

Nederlandse patrouilleboten

De Koninklijke Marine had tot kort voor de Tweede Wereldoorlog nooit over patrouilleboten beschikt. De taken van dergelijke vaartuigen, het bewaken van de territoriale wateren, havens en zeegaten en visserij-inspectie, werden door andere kleine oorlogsschepen uitgevoerd. De torpedoboten van de Z-klasse en de torpedoboten van de G-klasse werden bijvoorbeeld vaak als patrouillevaartuigen ingezet, maar ook mijnenvegers van de Jan van Amstel-klasse en Hr. Ms. M1 tot en met Hr. Ms. M4.

Noorse Patrouilleschepen
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 24 februari 2015

Noorse Patrouilleschepen

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog had de SjŲforsvaret (Noorse Marine) een groot aantal schepen in dienst dat een taak als patrouillevaartuig had gekregen.