TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Inleiding

    Met de productie van de 38 cm Kanone (Eisenbahn) Siegfried, greep men weer terug op het gebruik van marine geschut zoals dat bij het "Sofort-Programm" was gedaan. Op basis van het 38 cm SK C/34 geschut dat bekend was van de Bismarck-klasse slagschepen en de geplande renovatie van de Scharnhorst-klasse. Het was tevens het grootste kaliber Duitse spoorweggeschut (WH) dat nog in één geheel over bestaand spoor kon worden getransporteerd

    Definitielijst

    kaliber
    De inwendige diameter van de loop van een stuk geschut, gemeten bij de monding. De lengte van de loop wordt vaak aangegeven in het aantal kalibers. Zo is bv de loop van het kanon 15/24 24 ×15 cm lang.

    Geschiedenis


    Fabrieksfoto 38 cm K (E) Bron: Wilco Vermeer collection

    De 38 cm Kanone (E) Siegfried was het grootste Duitse Spoorweggeschut (WH) in de Tweede Wereldoorlog, dat nog in één geheel over het spoor kon worden vervoerd. Het geschut werd in de jaren 1942/1943 ontwikkeld door Krupp.

    Als basis voor het ontwerp koos men voor het 38 cm SK C/34 geschut van de Kriegsmarine. Dit geschut was aangewend bij diverse kustbatterijen, maar ook op de slagschepen van de Bismarck-klasse en de geplande renovatie van de Scharnhorst-klasse. Deze laatste renovatie vond uiteindelijk niet plaats. Het 32,9 meter lange geschut werd gedragen door twee acht-assige spoorwagons. Net als het andere, grotere Duitse spoorweggeschut, kon dit geschut niet horizontaal draaien op de spoorwegwagon. Om het geschut toch vrij te kunnen richten, werd ook hier gebruik gemaakt van de demontabele Vögele draaischijf. Laden kon het geschut alleen in de verticale 0 graden stand zodat het na ieder schot vlak moest worden gelegd.


    Siegfried op een Vögele draaischijf Bron: Public Domain (onbekend)

    De granaten die werden gebruikt in dit geschut waren van de standaard Kriegsmarine. Vier typen konden worden gebruikt. De 800 kg zware Sprenggranate L/4.6 m KZ m Hb, Sprenggranate L/4.4 m BdZ m Hb, Panzer- Sprenggranate L/4.4 m BdZ m Hb en de 494 kg Siegfried-Granate L/4.5 Bdz u. Kz m Hb met twee typen lading.

    De 4 geproduceerde stukken geschut werden ondergebracht bij de Eisenbahn-Artillerie-Batterie 686 en de Eisenbahn-Artillerie-Batterie 698. Voor wat betreft de Deutsche Reichsbahn nummers zijn bekend voor dit geschut de DR 918 593 en DR 919 182. Eisenbahn-Artillerie-Batterie 698 heeft met twee stukken de eerste maanden van 1944 aan het Nauw van Calais geopereerd en werd daarna naar Marignane gezonden in het zuiden van Frankrijk. Eén van de twee stukken van deze batterij werd in 1944 bij een vernield en onbruikbaar teruggevonden op een spoor bij Coucourde (wagennummer DR 918 593).


    38 cm Kanone (E) van Eisenbahn-Artillerie-Batterie 698 zoals deze na de strijd werd aangetroffen in de Rhone vallei in 1944 Bron: Public Domain (onbekend)

    Definitielijst

    Artillerie
    Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
    Kriegsmarine
    Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.

    Technische gegevens

     Naam: 38cm Kanone (Eisenbahn) "Siegfried"
     Bouwer:
    Krupp, Essen
     Type:
    Spoorweggeschut
     Totale lengte:
    31,32 meter
     Totaalgewicht:
    286.000 kg
     Draaistellen:
    2x8 assen
     Looplengte:
    18,41 meter
     Kaliber:
    38,00 centimeter
     Gewicht granaten:
    495 kg of 800 kg
     Vuursnelheid:
    1 schot per 4 minuten
     Mondingssnelheid:
    820 - 1.050 meter per seconde
     Verticaal bereik:
    +0 - +52,3 graden
     Horizontaal bereik:
    0 graden (op wagon)
    360 graden (op Vögele) draaischijf
     Vuurbereik:
    55.700 meter
     Gebruik:
    1941 - 1945
     Aantal:
    4

    Definitielijst

    Kaliber
    De inwendige diameter van de loop van een stuk geschut, gemeten bij de monding. De lengte van de loop wordt vaak aangegeven in het aantal kalibers. Zo is bv de loop van het kanon 15/24 24 ×15 cm lang.

    Informatie

    Artikel door:
    Wilco Vermeer
    Geplaatst op:
    13-12-2020
    Laatst gewijzigd:
    16-05-2023
    Feedback?
    Stuur het in!

    Gerelateerde boeken

    German Artillery of World War II
    Enzyklopädie Deutscher Waffen 1939-1945
    German Guns of the Third Reich