TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

They were all over the Sky

Titel:They were all over the sky - Een kroniek over de Amerikaanse bombardementen gedurende operatie Market-Garden september 1944
Schrijver:Meijers. A.
Uitgever:Flying Pencil NL B.V.
Uitgebracht:202
Taal:Nederlands
ISBN:9789081870252
Omschrijving:

Ruim 75 jaar geleden, tijdens de geallieerde opmars in West-Europa, vond operatie Market Garden plaats. Een relatief onbekend, maar essentieel onderdeel van Market Garden was de inzet van de Amerikaanse Eighth Air Force in de vorm van bombardementen vlak voor het begin van deze operatie. Honderden B-17 ‘Flying Fortress’-bommenwerpers van de 1st en 3rd Bomb Division werden ingezet in de lucht om Duitse luchtafweerstellingen en andere militaire doelen verspreid over 119 locaties in Nederland aan te vallen.

In ‘They were all over the Sky’ worden bombardementen besproken op de bekende plaatsen op het strijdtoneel, zoals Ede, Arnhem, Wolfheze, Son en Grave, maar ook op onverwachte plekken, zoals in Zeeland en de Moerdijk.

De Eighth Air Force gebruikte gedurende de gehele operatie ook het 8th en 9th Fighter Command. P-47 Thunderbolt-jachtbommenwerpers, uitgerust met bommen, raketten en zware boordwapens, boden ondersteuning aan geallieerde luchtlandingstroepen, en vielen de Duitse verdediging en transporten in het operatiegebied aan.

De uitgave, in A4-formaat en met hardcover, bevat vele kaarten en foto’s, waaronder foto’s gemaakt tijdens de bomaanvallen zelf. Veel materiaal is afkomstig uit Amerikaanse archieven en is nog niet eerder gepubliceerd. Zoals bij zovele bombardementen liep niet alles volgens plan. Ze veroorzaakten vele slachtoffers onder de Nederlandse burgerbevolking wat ook te lezen is in het boek.

De publicatie bevat gedetailleerde informatie over de locaties van de bombardementen. Er zijn een vijftal bijlagen gevoegd, respectievelijk bestaande uit beschrijvingen van de B17 Flying Fortress, van de P47 Thunderbolt en de gebruikte bommen en raketten. De vierde bijlage gaat over de Duitse luchtafweer (FLAK) en de vijfde en laatste betreft een doelenlijst van de 1st en 3rd Bomb Division. Er is behalve een nawoord ook een notenoverzicht, een verklarende woordenlijst en een uitgebreide index van bronnen, personen en geografische namen opgenomen.

Schrijver Antoon Meijers, oud officier bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), heeft met ‘They were all over the Sky’ een bijzondere en uitgebreide prestatie neergezet door zoveel onbekende en ontbrekende informatie over de inzet van de Amerikaanse Eighth Air Force te herleiden, te rangschikken en leesbaar te maken. Een must voor een ieder die geïnteresseerd is in de deelname en bijdrage van de Amerikaanse luchtstrijdkrachten aan operatie Market Garden.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
01-08-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen