Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Vapaudenristin 1.luokka rintatähtineen (VR 1 rt)

De 1e klasse binnen het Vrijheidskruis bestaat in twee varianten, met en zonder borstster. De variant met borstster wordt gezien als een hogere rangorde dan de variant zonder borstster.
Zoals alle graden kan de onderscheiding met (militair) of zonder (civiel) zwaarden worden toegekend en is er een variant met vredeslint en oorlogslint. In oorlogstijd kan de variant met oorlogslint naast zwaarden ook worden toegekend met eikenloof.
De onderscheiding zelf bestaat uit een wit geëmailleerd, goudkleurig kruis, gedragen aan een geel-witte (vredeslint) of rood-witte (oorlogslint) band om de nek. Het kruis draagt een Fins hakenkruis en in het midden een rozet. Bij de oorlogsvariant draagt het rozet het beginjaar van de oorlog waar het voor is toegekend.
Tussen de hang ring en de ster is een eikenkrans bevestigd, met of zonder zwaarden. De variant met eikenloof, heeft het eikenloofblad bevestigd aan de hang ring.
De borstster bestaat uit een vijf armige ster, met of zonder zwaarden. In het midden is een kleinere afbeelding van de ster te vinden in een geëmailleerde cirkel met een rozet er overheen.

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Autti, Pietari Aleksanteri17-08-189323-10-1959meer

Bronnen