TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Order of the Garter

The Most Noble Order of the Garter (=kousenband), de voornaamste Britse Ridderorde, werd in 1348 ingesteld door Koning Edward III en is een van de oudste van Europa. Volgens de legende dankt de Orde zijn naam aan een incident tijdens een bal in 1348 toen de Gravin van Salisbury haar kousenband verloor; Koning Edward raapte hem op, deed hem om zijn eigen been en zei tot de omstanders: "Honi soit qui mal y pense" ofwel: "wee degene die hier slecht van denkt" en dat werd ook het motto van de Orde.
De versierselen van de Orde zijn de Kousenband van donkerblauw fluweel en goud met daarop het motto. H.M. de Koningin draagt hem op de linkerarm boven de elleboog, de Ridders (Knights) dragen hem op het linkerbeen boven de knie. Verder de ster, een zilveren acht-puntige ster met het rode kruis van St. George in het midden op een witte ondergrond met daar omheen de kousenband met het motto. Aan de ster hangt "The George", een afbeelding in emaille van St. George vechtend met de draak. Het lint is 38 mm breed en egaal blauw van kleur
Toekenning van de Orde is beperkt tot de oudste leden van de Koninklijke Familie en aan nog 24 andere belangrijke personen. De Orde wordt ook aangeboden aan Eerste Ministers na hun aftreden, maar die hebben hem niet allemaal geaccepteerd. Winston Churchill weigerde de Orde na het verlies van de verkiezingen na de oorlog omdat, zo zei hij: "Waarom zou ik de Orde van de Kousenband aannemen wanneer het volk mij de Orde van de Laars heeft gegeven."
Er is maar ťťn graad, die van Knight Commander (KG, Ridder Commandeur) en dragers van de Orde worden in de adelstand verheven.
De Star of the Order of the Garter is het regimentsembleem van de Coldstream Guards.

Bronnen