TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Order Wojenny Virtuti Militari - Krzyz Srebrny

Het Zilveren Kruis bij de Oorlogsorde Virtuti Militari werd op 22 juni 1792 tegelijkertijd met de instelling van de Orde zelf in het leven geroepen als Ve Klasse binnen de Orde. Het Zilveren Kruis - Ve Klasse was bestemd voor Onderofficieren en lager militairen voor bijzondere daden van moed.
Op 1 augustus 1919 werden de criteria aangepast. Het zilveren Kruis - Ve Klasse kon nu worden toegekend aan officieren, onderofficieren of gewone soldaten, voor daden van uitmuntende moed en levensgevaar op het slagveld. Toekenning van het Zilveren Kruis - Ve Klasse geschiedde op voordracht van een bevelvoerend officier, meestal op Divisie of Brigade niveau.
Op 25 maart 1933 werden de criteria wederom aangepast. Het Zilveren Kruis - Ve Klasse kon nu worden toegekend aan bevelhebbers, die zich hadden onderscheiden door dapper en voortreffelijke bevelvoering en aand overige militairen die door hun dapperheid hun kamaraden inspireerden en zo bijdroegen aan de eindoverwinning tijdens een veldslag. Ook kon het worden verleend aan eenheden, steden en burgers. Het werd uiteindelijk toegekend door de militaire opperbevelhebber op voordracht van de meerdere van de voorgedragene.

Bronnen