TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Krzyz Czynu Bojowego Polskich Sil Zbrojnych na Zachodzie

De Krzyz Czynu Bojowego Polskich Sil Zbrojnych na zachodzie (Militair Kruis voor de Poolse Eenheden in het Westen) werd op 17 mei 1989 ingesteld door het Poolse Parlement. Het was bedoeld om te worden uitgereikt aan veteranen van de Poolse Eenheden die meevochten met de Westelijke Geallieerden.

Het kruis heft de vorm van een Maltezer Kruis, waarvan de armen zijn gevormd in een "V" voor "Victory". De onderscheiding is gemaakt van geoxideerd metaal met een zilveren laag.
Aan de voorzijde is in het midden een gekroonde adelaar aangebracht met een paneel van de Amazones, het embleem van de Poolse Strijdkrachten.
Aan de achterzijde is de inscriptie: "1939-POLSKIE-SILY ZBROJNE-NA ZACHODZIE-1945" (Poolse Troepen in het Westen) aangebracht in vijf regels. De afmetingen van het kruis bedragen: 42 X of 42 mm, basis van iedere arm 14 mm.
Het lint bestaat uit meerdere kleuren en meet 36 mm breedte. In het midden bevindt zich een wit/rode band (9 mm) met aan elke kant achtereenvolgens een blauwe (4,5 mm), zwarte (4,5 mm) en groene (4,5 mm) kleur- de kleuren van respectievelijk de luchtmacht, de marine en het leger.
Voor iedere campagne waar de Poolse Eenheden in het Westen deelnamen, werd een gesp voor op het lint geproduceerd, met daarop de geografische namen: NARWIK, LAGARDE, MAICHE-St.HIPPOLYTE, BITWA O ANGLIE, TOBRUK, MONTE CASSINO, ANKONA, FALAISE-CHAMBOIS, AXEL, ARNHEM, BREDA, BOLONIA, WILHELMSHAVEN, DZIALANIA BOJOWE LOTNICTWA, BITWY I KONWOJE MORSKIE.
Hiermee is dit de enige Poolse onderscheiding die gebruikt maakt van gespen op het lint.

Aniolkowski, Stanislaw* 27 december 1913
† 21 augustus 1984

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Aniolkowski, Stanislaw27-12-191321-08-1984
Antonowicz Andrault de Buy, Graf, Mikolaj15-01-191503-04-2000meer

Bronnen