TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Medal Za Udzial w Walkach o Berlin

Deze medaille, special uitgegeven ter nagedachtenis aan de deelname aan de strijd rond Berlijn in april en mei 1945 door soldaten van het Poolse Volksleger en alle andere soldaten in dienst van het Poolse leger op dat moment, werd ingesteld door het Poolse Parlement op 21 april 1966. Aangezien de medaille specifiek is overgedragen aan de Minister van Defensie, wordt hij gezien als een MinisteriŽle onderscheiding en niet als een Staatsonderscheiding.

Aan de voorzijde van de 38 mm, zilveren medaille is een afbeelding, sterk gelijkend op de Orde van het Grunewald Kruis en draagt de inscriptie: ZA UDZIAL : W WALKACH O BERLIN, wat zoveel betekend als "voor deelname aan de Slag om Berlijn". De achterzijde draagt de beeltenis van een recht lauwerblad met lint en het opschrift: MINISERSTWO / OBRONY NARODOWEJ /PRL, betekenend: "Ministerie van Defensie Volksrepubliek Polen".
Het rode lint meet 40 mm en draagt over de volle lengte twee zwarte banden aan de binnenzijde en twee gele aan de buitenzijde.

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Antos, Stanislaw24-04-192203-07-1992
Antoszkiewicz, Henryk08-12-192404-01-1993

Bronnen