TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oostlandkruis / Mussertkruis

Het Mussertkruis werd in 1942 ingesteld door de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) van Antoon Mussert als onderscheiding voor moed en trouw voor NSB leden in Duitse militaire dienst. De onderscheiding kent in aanleg twee variaties, ťťn met en ťťn zonder zwaarden, respectievelijk voor militairen en voor burgers. Het is onwaarschijnlijk dat de versei zonder zwaarden ooit is geproduceerd.
De onderscheiding bestaat uit drie delen en is geŽmailleerd en verguld. De buitenste rand van het kruis bestaat uit zwart emaille, met daarbinnen in vlakken van rood emaille. Een aparte, wit emaille schijf is aan beide zijden van de onderscheiding gesoldeerd. Aan de voorzijde draagt deze een hakenkruis met daaroverheen de "wolfsangel", met daaronder eikenbladeren. Aan de andere zijde toont de witte schijf de tekst MUSSERT 1941 in het midden en daaromheen een rand met HOU EN TROU en eikenbladeren. De opschriften en beeltenis zijn uitgevoerd in goud opdruk. Het lint toont de kleuren blauw-wit-oranje-wit-blauw. Officieel mocht het niet worden gedragen op het Duitse uniform.

Bronnen