TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oostlandkruis / Mussertkruis

Het Mussertkruis werd in 1942 ingesteld door de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) van Antoon Mussert als onderscheiding voor moed en trouw voor NSB leden in Duitse militaire dienst. De onderscheiding kent in aanleg twee variaties, één met en één zonder zwaarden, respectievelijk voor militairen en voor burgers. Het is onwaarschijnlijk dat de versei zonder zwaarden ooit is geproduceerd.
De onderscheiding bestaat uit drie delen en is geëmailleerd en verguld. De buitenste rand van het kruis bestaat uit zwart emaille, met daarbinnen in vlakken van rood emaille. Een aparte, wit emaille schijf is aan beide zijden van de onderscheiding gesoldeerd. Aan de voorzijde draagt deze een hakenkruis met daaroverheen de "wolfsangel", met daaronder eikenbladeren. Aan de andere zijde toont de witte schijf de tekst MUSSERT 1941 in het midden en daaromheen een rand met HOU EN TROU en eikenbladeren. De opschriften en beeltenis zijn uitgevoerd in goud opdruk. Het lint toont de kleuren blauw-wit-oranje-wit-blauw. Officieel mocht het niet worden gedragen op het Duitse uniform.

Bronnen