TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ordine Supremo della Santissima Annunziata

De "Ordine Supremo della Santissima Annunziata" werd door Amadeus VI, hertog van Savoye, in 1362 ingesteld. De onderscheiding bestond toen uit een halsketting en stond bekend als Orde van de Ketting en werd opgedragen "onze lieve vrouwe van de aankondiging". Hiermee werd het een religieuze ridderorde.

De "Aankondiging van de Heilige maagd Maria" wordt getoond op de plaquette en omgeven door de letters F.E.R.T.. De plaque wordt als borstversiering op de linker borst van een ridder in de orde gedragen. Oorspronkelijk kende de orde slechts vijftien leden als symbolisch aantal. In 1409 werden de eerste statuten aan de orde vastgesteld door Hertog Amadeus VIII en in 1434 vergrootte hij het aantal ridders tot twintig. Opvolgende hertogen van Savoie wijzigden de statuten van de onderscheiding diverse malen, evenals later koningen. Het is niet bekend wanneer de huidige naam werd vastgesteld. De laatste wijzigingen vonden plaats op 11 juni 1985 door Victor Emmanuel, de Prins van Napels.

De onderscheiding kon worden verleend wegens verdienste voor eerst Savoie en later het Koninkrijk ItaliŽ. Nog steeds mogen slechts 20 levende ridders de onderscheiding dragen. De verlening kan plaatsvinden door het hoofd van het huis van Savoie en moeten als de Orde van Sint Maurits en Lazarus hebben ontvangen en dienen tevens katholiek te zijn.

De onderscheiding kent slechts ťťn klasse en de ridders krijgen de titel "Cavaliere dell'Ordine Supremo della Santissima Annunziata". De versierselen bestaan uit een "Grande Collana" of grote ketting die alleen op nieuwjaarsdag gedragen wordt, een "Piccola Collana" of kleine ketting, welke op elke formele gelegenheid kan worden gedragen en een borstspeld.

Baraguey d'Hilliers, Achille* 6 september 1795
Ü 6 juni 1878

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Baraguey d'Hilliers, Achille06-09-179506-06-1878meer
BelgiŽ van, Albert I08-04-187517-02-1934meer
BelgiŽ, van, Leopold III03-11-190125-09-1983meer

Bronnen