TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ordine dei Santi Maurizio e Lazzaro

De "Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani" was een religieuze en militaire ridderorde in de tijd van het Koninkrijk Jerusalem en moet rond 1099 zijn ontstaan. Het was een Ridderorde dat in verband stond met de hulp aan leprozen. Vele van haar leden waren zelf lepralijders en voor die tijd lid van andere Ridderorden. Toen Akkra in 1291 viel, vluchtten de Ridders van Sint Lazarus weg uit het Middenoosten naar Frankrijk en vesitgden zich uiteindelijk in 1311 in Napels. De hierop volgende eeuwen verviel de Orde, tot in 1572, met hulp van de Paus, de Hertog van Savoy werd aangewezen als de Grootmeester ervan.
De "Ordine Cavalleresco e Religioso di san Maurizio" werd in 1434 ingesteld door, Amadeus VIII, Hertog van Savoy. Later werd hij Tegenpaus Felix V. De Orde verviel, maar werd opnieuw ingesteld door Paus Pius V in 1572 en wederom werd de Hertog van Savoy haar Grootmeester.

In 1572, voegde Paus Gregory XIII, de beide Orden "Ordo Militaris et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani" en de "Ordine Cavalleresco e Religioso di san Maurizio" om tot een nieuwe Orde, de "Ordine dei Santi Maurizio e Lazzaro". De Orde werd belast met de verdediging van de Heilige Stoel op Zee en moest tevens de loprozen blijven helpen. Wederom werd de Hertog van Savoy haar Grootmeester.

Met de ťťnwording van ItaliŽ tussen 1860 - 1871 als een Koninkrijk onder het Huis van Savoy, werd de Orde een Orde van de Italiaanse Staat voor burgelijke en militaire verdienste in vijf klassen, Ridder Grootkruis, Ridder Grootofficier, Ridder Kommandeur, RIdder Officier en Ridder.
Met het verdwijnen van het Koningshuis in 1946 en de instelling van de republiek, werd de Orde in lijn van belang vervangen door de "Ordine al merito della Repubblica Italiana". Hoewel de Orde door de Italiaanse Republiek nooit formeel werd erkend, werd in 1951 besloten toe te staan om de Orde te mogen dragen op civiele en militaire kleding. Wel diende bij het dragen van een draaglint, de hierop voorkomende kroontjes vervangen te worden door vijf-puntige sterren. Het Huis van Savoy in ballingschap bleef de Orde toekennen aan personen die zich onderscheidden in publieke dienst, wetenschap, kunsten, letteren, handel en liefdadigheid. Het Hoofd van het Huis van Savoy bleef haar Grootmeester.

Turle, Charles Edward* 23 maart 1883
Ü 16 maart 1966

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Turle, Charles Edward23-03-188316-03-1966meer

Subonderscheidingen

Orde van Sint Maurice en Sint Lazarus -Grootkruis
Ordine dei Santi Maurizio e Lazzaro - Cavaliere di gran croceOrde van Sint Maurice en Sint Lazarus -Grootkruis
In de database: 53
Totaal verleend:onbekend
Orde van Sint Maurice en Sint Lazarus- Grootofficier
Ordine dei Santi Maurizio e Lazzaro - Grand'UfficialeOrde van Sint Maurice en Sint Lazarus- Grootofficier
In de database: 19
Totaal verleend:onbekend
Orde van Sint Maurice en Sint Lazarus -Commandeur
Ordine dei Santi Maurizio e Lazzaro - CommendatoreOrde van Sint Maurice en Sint Lazarus -Commandeur
In de database: 18
Totaal verleend:onbekend
Orde van Sint Maurice en Sint Lazarus -Officier
Ordine dei Santi Maurizio e Lazzaro - UfficialeOrde van Sint Maurice en Sint Lazarus -Officier
In de database: 19
Totaal verleend:onbekend
Orde van Sint Maurice en Sint Lazarus - Ridder
Ordine dei Santi Maurizio e Lazzaro - CavaliereOrde van Sint Maurice en Sint Lazarus - Ridder
In de database: 20
Totaal verleend:onbekend

Bronnen