TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Erepenning voor Menslievend Eerbetoon

De Erepenning voor menslievend hulpbetoon (officieel: Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon) is een Nederlandse onderscheiding, die bedoeld is voor "hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering".

De Erepenning voor menslievend hulpbetoon per 19 juni 1822 door koning Willem I ingesteld per Koninklijk besluit no. 92 omdat de koning de redders van een militair die in een waterput was beland wilde eren. De koning vond de toenmalige onderscheidingen niet passend omdat de redding niet plaatsvond in gevechtssituatie. In de beginjaren ontvingen vooral zeelieden en leden van reddingsmaatschappijen voor reddingen op zee.

In 1912 werd de erepenning aan een oranje lint bevestigd met een dunne rode streep in het midden zodat deze onderscheiding ook gedragen kon worden. De erepenning is zes centimeter hoog. De erepenning kan worden uitgereikt in goud, zilver en brons.

Op 14 september 2023 reikte premier Mark Rutte postuum de onderscheiding in goud uit aan de kinderen van Jan Zwartendijk. Zwartendijk verleende als plaatsvervangend consul in Litouwen 2345 visa aan Poolse Joden. Deze joden konden door dit visa via de Sovjet-Unie vluchten naar Japan en vandaar naar andere landen. Naar schatting zijn er via deze weg tussen de 6000 en 10.000 levens gered.

Subonderscheidingen

Gouden Erepenning voor Menslievend EerbetoonIn de database: 3
Totaal verleend:onbekend
Zilveren Erepenning voor Menslievend EerbetoonIn de database: 5
Totaal verleend:onbekend
Bronzen Erepenning voor Menslievend EerbetoonIn de database: 24
Totaal verleend:onbekend

Bronnen