Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

China War Memorial Medal

De conplete naam van de zogenoemde China Oorlog Herinnering Medaille is de Medaille ter Herinnering aan de Overwinning in het Verzet tegen Agressie. Het werd ingesteld door de Chinese Republiek, beter bekend als Taiwan, in 1944 en werd voor het eerst uitgegeven in oktober 1946. Het werd uitgereikt aan een ieder in dienst en anderen die de Chinese troepen hielpen in hun strijd tegen Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zowel militairen als burgers konden worden onderscheiden. De meest bekende groep ontvangers waren de bijna 200 veteranen van de 14th Air Force, te Vliegende Tijgers. Het werd uitgereikt tijdens een speciale ceremonie op 2 augustus 1975 in New Orleans.

Bij Public Law 80-314 werd de medaille toegestaan voor militairen van het Amerikaanse leger voor de periode van 7 december 1941 tot en met 24 juli 1948. De effectieve datum voor de onderscheiding viel tussen 8 december 1941 en 2 september 1945. Tusdsen deze data diende men ten minste 30 dagen in China te hebben gediend.

De voorzijde toont de Marco Polo Brug over de Yeng-ding rivier. Het symboliseerd de aanvang van de oorlog tussen China en Japan op 7 juli 1937 toen Japanse troepen de stad Lukou-Chiao binnen vielen, wat zoveel betekend als "Marco Polo Brug". Boven deze brug zijn de vlaggen aangebracht van de Republiek van China en haar strijdkrachten, welke de eenheid van het Chinese volk symboliseren. Tussen de vlaggen staat het portret van Chiang Kai-shek, voorzitter van het Militaire Commitee van de Nationale Regering tijdens de oorlog. In de achtergrond bevindt zich een stad. De achterzijde toont een paneel met de letters No. met hierachter ruimte voor een nummer of een naam. Hier boven en onder staan Chinese lettertekens die aangeven waar de medaille voor is. Het ribbon lintje toont een centrale streep, aan beide zijden geflankeerd door een smallere blauwe treep en afgegrenst door een rode randstreep. In het midden is het Chinese Zonnestraal symbool aangebracht.

Birch, John Morrison* 8 mei 1918
Ü 25 augustus 1945

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Atkinson, Robert Edward "Ed"18-03-192029-03-1943meer

Bronnen