TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Marine Corps Expeditionary Medal

De Marine Corps Expeditionary Medal kan worden toegekend aan alle officieren en dienstplichtigen van het Marine Corps die daadwerkelijk geland waren op vijandelijk gebied en betrokken waren bij operaties tegen een gewapende vijand. Het kon ook worden toegekend voor operaties onder omstandigheden die werden aangemerkt als zeer moedig met speciale omstandigheden en waarvoor geen campagne medaille kon worden verkregen. De medaille zelf kon maar ťťn keer worden verkregen. Wanneer een persoon deelnam aan meerdere expedities, werd dit aangemerkt met ťťn of meer bronzen sterren die werden gedragen op het lint van de medaille. Voor elke vijfde expeditie diende de vier daarvoor verkregen bronzen sterren te worden vervangen door een zilveren ster.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd slechts ťťn expeditie aangemerkt voor deze onderscheiding, alleen voor personeel dat diende bij de verdediging van Wake eiland tussen 7 en 22 december 1941. Bij deze medaille diende een gesp op het lint te worden gedragen met de inscriptie "WAKE ISLAND". Op het borstlintje werd een zilveren "W" aangebracht.

De medaille werd als enkel lint onderscheiding ingesteld op 8 mei 1919 via Marine Corps General Orders No. 33. De medaille werd ingesteld via Executive Order 3524 door President Warren G. Harding op 28 juli 1921 en werd effectief via Marine Corps General Order No. 20 op 1 maart 1929. De medaille kan heden ten dage nog steeds voor met name genoemde expedities worden toegekend.

De medaille werd ontworpen door Walker Hancock en het eerdere lint was ontworpen door Major S.W. Bogan (USMC). De medaille heeft een doorsnede van 3,18 cm. De voorzijde toont een marinier in volle bepakking, aanvallend met getrokken bajonet. Aan de basis bevinden zich twee lijnen met golven. Op de bovenste helft van de medaille is nabij de rand in opliggende letters het woord "EXPEDITIONS" te vinden. De achterzijde toont een links kijkende adelaar aangebracht op een anker. De punten van het anker bevinden zich aan de rechterzijde van de medaille. De adelaar grijpt laurier twijgen vast die naar beide zijden uitstrekken tot voorbij het anker. Boven de adelaar zijn in opliggende letters de woorden "UNITED STATES MARINE CORPS" te lezen, boven het laurier aan de linkerzijde "FOR" en aan de rechterzijde het woord "SERVICE".
Het lint toont een khaki achtergrond met twee brede, licht gouden strepen aan beide zijden.

Barrett, Charles Dodson* 16 augustus 1885
Ü 8 oktober 1943

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Barraco, Victor Anthony00-00-189315-12-1990meer
Barrett, Charles Dodson16-08-188508-10-1943meer
Beecher, Curtis28-10-189723-02-1984meer
Brown, Paul Armstrong00-00-191611-10-1944meer

Bronnen