Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Schützenschnur Kriegsmarine

Het "Schützenschnur" der Kreigsmarine werd gemaakt van blauwe wol. Soms worden er exemplaren gemeld die van synthetisch materiaal of zijde zijn gemaakt. Het snoer draagt eikels of een ander kentekend waarmee de graad kan worden aangeduid.

Voor geweerschutters of machinegweer schutters, was één eikel bevestigd aan het koord. De eikels meten 3,5 cm lang en 1,3 cm breedte. De eikel kreeg één groef voor licht machinegweer en twee groeven voor zware machinegeweren. Voor licht luchtafweerschutters en waarnemers werd de eikel vervangen door een granaat met vleugels. De granaat meet 3 cm bij 1,5 cm. Een 3-3,3 cm lange en 1,3-1,5 cm brede granaat en het koord vermengt met aluminium draden werd gebruikt voor kommandanten van geschutsbemanningen, bij commandanten van luchtafweergeschut droeg hetzelfde snoer dezelfde granaat met vleugels. Tot slot droeg het lint voor torpedoschutters eveneens aluminiumdraad door het blauwe en een 5 cm lange en 1 cm brede torpedo. De aanhangsels konden gemengd worden gedragen.

Subonderscheidingen

Markmanship Lanyard 1e Graad
Schützenschnur Kriegsmarine, Stufe 1Markmanship Lanyard 1e Graad
In de database: 1
Totaal verleend:onbekend
Markmanship Lanyard 2e Graad
Schützenschnur Kriegsmarine, Stufe 2Markmanship Lanyard 2e Graad
In de database: 0
Totaal verleend:onbekend
Markmanship Lanyard 3e Graad
Schützenschnur Kriegsmarine, Stufe 3Markmanship Lanyard 3e Graad
In de database: 0
Totaal verleend:onbekend
Markmanship Lanyard 4e Graad
Schützenschnur Kriegsmarine, Stufe 4Markmanship Lanyard 4e Graad
In de database: 0
Totaal verleend:onbekend

Bronnen