TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Canadian Forces Decoration (CD)

De Canadian Forces Decoration werd ingesteld op 15 december 1949. Hij was bedoeld ter vervanging van alle voorgaande lange- en trouwe dienstmedailles voor hen die dienst hadden gedaan bij Canadese eenheden na 1 september 1939. Het eerste exemplaar werd op 1 september 1951 uitgereikt.

Het werd uitgereikt na vervulling van 12 jaar dienst aan een ieder in dienst van Canadese troepen. Voor toekenning dienden de laatste acht jaar dienstuitvoering onberispelijk te zijn. Zowel manschappen en officireren bij reguliere als reserve troepen konden in aanmerking komen.
Personen in dienst bij andere dan Canadese British Commonwealth troepen konden ervoor in aanmerking komen indien zij de laatste vijf jaar bij Canadese troepen hadden gediend en geen andere lange-, trouwe of efficientie medailles hadden ontvangen.

Voor een aanvullende tien jaar trouwe dienst kon een gesp worden verkregen. De vergulde gesp is 6 mm hoog en draagt het wapen van het Canadese Leger in het midden met een kroon erboven.

De medaille zelf is decagonaal van vorm. De King George VI versie in gemaakt van verguld zilver, terwijl de Queen Elizabeth II versie is gemaakt van een koper-zink legering. Beide versies zijn verguld van kleur. Aan de voorzijde bevind zich een afbeelding van het ongekroonde staatshoofd, George VI links in profiel en Elizabeth II, rechts in profiel. Hieromheen bevindt zich respectievelijk de inscriptie "GEORGIVS VI D : G : BRITT : OMN : REX FID : DEF" of "ELIZABETH II DEI ∑ GRATIA REGINA ∑ CANADA ∑". Op de achterzijde bevinden zich een kroon, drie "Maple Leaves" en een adelaar, uitbeeldend marine, leger en luchtmacht. Het woord "SERVICE" is aangebracht op een lint aan de basis en aan beide zijden van de kroon bevindt zich een 'fleur-de-lis'. Bij de King George VI versie is de "Royal Cypher" in het midden afgebeeld, maar bij de Queen Elizabeth II versie ontbreekt deze.

De King George VI versie bevat een gesp met het woord "CANADA" onder aan het lint, welke met metalen armen is verbonden aan de medaille. dit bleek een zwak punt in de onderscheiding zodat bij de Queen Elizabeth II versie het lint direct rond de metalen armen werd aangebracht.

Het lint is rood en meet 39 mm breedte. Hierop zijn drie dunne zilveren strepen verticaal aangebracht. Op de ribbon van een aanvullende 10 jaar verlening werd een rozet aangebracht.

Bronnen