Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Médaille d’honneur des Épidémies

De Médaille d’honneur des Épidémies werd ten gevolge van de Cholera-epidemie van 1884 met besluit van 31 maart 1885 ingesteld. Aanvankelijk werd de onderscheiding uitgegeven door het "ministère du Commerce" (Ministerie van Handel), het "ministère de l’Intérieur" (Ministerie van Binnelandse Zaken) en het "ministère de l’Hygiène" (Ministerie van Hygiene) dat later het "ministère la Santé publique" (Ministerie voor Voksgezondheid) werd.

De aanleiding lag in het eren van diegenen die zich hadden ingezet ter bestrijding van de epidemie van 1884, maar werd later ingezet om een ieder te eren die zich ingezet had bij de bestrijding van of voorkoming van een epidemie. Hierna volgden per besluit van 15 april 1892 ook het "ministère de la Guerre"(Ministerie van Oorlog), per 4 mei 1900 het "ministère de l’Intérieur ( pour l’Algérie )" (Ministerie van Binnenlandse Zaken voor Algerije), per 30 september 1909 het "ministère de la Marine" (Ministerie van Marine) en per 3 juni 1927 het "ministère des Colonies" (Ministerie van Koloniën) dat toen nog het, "ministère de la France d’Outre-mer" (Ministerie Frankrijk Overzee) heette.

De onderscheiding kon diegenen eren die zich tijdens perioden met epidemische ziekten hadden onderscheiden door hun inzet bij:
- Het zich blootstellen aan gevaren van besmetting, het verstrekken van zorg aan patiënten met besmettelijke ziekten;
- Het door zich persoonlijk en waardig in te zetten voorkomen van verdere verspreiding van een epidemische ziekte;
- Het in de praktijk helpen bij overbrengen van desinfecterende middelen of de daadwerkelijke desinfectie.
Bij de toekenning hoorde een certificaat met daarop de daadwerkelijke reden voor toekenning.

Vanwege de diverse betrokken ministeries ontstonden diverse modellen van dezelfde onderscheiding met kleine verschillende kenmerken. Globaal werd de onderscheiding toegekend in vier klassen, een Bronzen Medaille, een Zilveren Medaille, een Vergulde Medaille en een Gouden Medaille. Met ingang van 1962 werden de medailles van de Ministeries voor Algerije en Overzeese Gebiedsdelen afgeschaft. In hetzelfde jaar werd de onderscheidingen voor het Ministeries van Oorlog en Marine vervangen door de "Médaille d’honneur du Service de Santé des Armées".

Het draaglint van de onderscheiding meet 30 mm breedte en bestaat uit de Franse driekleur, blauw, wit en rood in drie verticale strepen. De medailles in Verguld en Goud ontvingen een rozet op het lint. De Medaille toegekend vanuit het Ministerie van Marine toont op het lint een rood anker.
De medaille is rond en heeft een doorsnede van 27 mm. De voorzijde is voor alle ministeries hetzelfde, maar heeft in de loop der tijd een enigszins aangepast ontwerp ontvangen. Het midden toont een naar links kijkende afbeelding van de "Marianne" het Franse Nationale symbool met daaromheen links het woord "REPVBLIQVE" en rechts "FRANCAISE". Bij oudere exemplaren bevindt zich boven de afbeelding op de medaille en dus tussen beide woorden nog een kleine ster. Latere versies tonen een grotere afbeelding van de "Marianne" waarbij de ster is vervallen.
De achterzijde toonde bij de eerste versie bij alle ministeries eenzelfde afbeelding met de naam van het betreffende ministerie eromheen. De afbeelding in het midden toonde een rechthoekig vlak in de vorm van een altaar waarop de naam van de ontvanger kon worden gegraveerd met hier bovenop een kelk omringt door een slang en palmtak, ontworpen door Hubert Poscarme. Onder de afbeelding was het woord "EPIDÉMIES" aangebracht. De tweede, nieuwere variant toont op de achterzijde een afbeelding die symbolisch is voor het betreffende ministerie dat de onderscheiding toekende, met in het midden een rechthoekig vlak om de naam van de ontvanger te kunnen graveren.
De onderscheiding toegekend door het "ministère de l’Intérieur ( pour l’Algérie )" heeft als afwijking tussen het medaillon en het oog voor de aanhechtingsring van het lint een halve maan met ster tussen de uiteinden.

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Orsini, Marcel Louis Théodore01-02-191124-11-1999meer

Subonderscheidingen

Gouden Medaille van Eer der Epidemieën
Médaille d’Or d’honneur des ÉpidémiesGouden Medaille van Eer der Epidemieën
In de database: 0
Totaal verleend:onbekend
Vergulde Medaille van Eer der Epidemieën
Médaille de Vermeil d’honneur des ÉpidémiesVergulde Medaille van Eer der Epidemieën
In de database: 0
Totaal verleend:onbekend
Zilveren Medaille van Eer der Epidemieën
Médaille d’Argent d’honneur des ÉpidémiesZilveren Medaille van Eer der Epidemieën
In de database: 2
Totaal verleend:onbekend
Bronzen Medaille van Eer der Epidemieën
Médaille de Bronze d’honneur des ÉpidémiesBronzen Medaille van Eer der Epidemieën
In de database: 0
Totaal verleend:onbekend

Bronnen