TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Inhuldigingsmedaille 1948

De Inhuldigingsmedaille 1948 is een herinneringsmedaille die werd toegekend ter herinnering aan de inhuldiging van koningin Juliana der Nederlanden.

De medaille heeft op de voorzijde de portretten van koningin en prins-gemaal. Dat prins Bernhard is afgebeeld is staatsrechtelijk merkwaardig: alleen de koningin werd door de Staten-Generaal ingehuldigd, niet de prins.

Op de keerzijde van de medaille staat een door een koningskroon gedekt koninklijk monogram "J" met daaromheen de tekst "JULIANA KONINGIN DER NEDERLANDEN" en in kleinere letters "INHULDIGING 6 SEPTEMBER 1948".

Het lint heeft zoals gebruikelijk zou worden de kleuren oranje en nassaublauw die in twee brede banen voorkomt. De Nederlandse koningen kiezen sinds eeuwen voor oranje. De medaille heeft een smalle rood-wit-blauwe bies met de blauwe baan aan de buitenzijde.

De zilveren medaille heeft een doorsnee van 30 millimeter en is daarmee vrij groot. De medaille weegt circa 19 gram. Het moirťzijden lint is 26 millimeter breed. Op de zijkant is een mercuriusstaf, teken van het Utrechtse munthuis, geslagen.

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Bax, Johannes Stephanus14-03-190203-04-1967meer
Beelaerts van Blokland, Jhr., Jan Jacob Gerard13-12-190914-11-2005meer

Bronnen