Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Schietprijsster van het KNIL

De Schietprijs van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger was een aan de jaarlijkse schietwedstrijden van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger verbonden prijs, die op het uniform, onder de rij opgemaakte decoraties en medailles aan linten, kon worden gedragen. De insignes zijn door de bevelhebber van Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger ingesteld. De Schietprijs van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger die in zes varianten bestaat behoort daarom tot de Nederlandse onderscheidingen.

1. De schietprijs voor schutter op geweer of karabijn.
2. De Schietprijs voor schutters op revolver.
3. De Schietprijs voor schutters op pistool.
4. De Schietprijs voor mitrailleur-schutters.
5. De Schietprijs voor geweer-schutters.
6. De Schietprijs voor karabijn-mitrailleurs.

Ingesteld bij Legerorder in 1936 als vervanging van de in 1897 ingestelde Schietprijs-emblemen. Het werd toegekend aan hen, die bij de jaarlijkse schietwedstrijden van het K.N.I.L. het daarvoor gestelde aantal punten wist te behalen.

Het insigne werd slechts eenmaal op 's Rijks kosten uitgereikt. Na 31 december 1936 mochten alleen schietprijzen van het nieuwe model worden gedragen. Dragers van de oude schietprijzen mochten een daarvan kosteloos inruilen tegen een schietprijs van het nieuwe model, dan wel het nieuwe model tegen betaling aanschaffen.
Tot 1 januari 1937 bestond tevens de mogelijkheid om de oude zilveren schietprijzen in te leveren tegen ontvangst van de zilverprijs (toenmalig f 0,60 per prijs).

Versiersel
Schietprijsster van het KNIL. Het is een vijfpuntige ster van dof brons, 36 millimeter breed, met in het midden een door een goudkleurige lauwerkrans omgeven schietschijf. De schietschijf is, inclusief de lauwerkrans, 19 millimeter in middellijn.
De keerzijde is vlak.

Veldkamp, William Eduard* 4 juni 1913
Ü 21 oktober 1998

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Veldkamp, William Eduard04-06-191321-10-1998

Bronnen