TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringspenning Spoorwegstaking 1944-1945

Ter herinnering aan de Spoorwegstaking vanaf 17 september 1944, werd een legpenning uitgegeven. Deze penning werd begeleid door een dankbrief van de directie van de Nederlandse Spoorwegen. De penning is in twee varianten uitgegeven, een bronzen variant voor deelnemers aan de staking (17.500 exemplaren) en een zilveren versie (3000 exemplaren) voor personen die een grotere bijdrage hadden geleverd.

De voorzijde draagt de tekst "N.V.Nederlandse Spoorwegen". Over de gehele voorzijde staat een gevleugeld treinwiel afgebeeld tegen een vlag en rollend over een spoorstaaf.

Op de achterzijde staat een tekst vermeld tegen een achtergrond van een Nederlandse Leeuw. De tekst kan luiden "ter herinnering aan de eendrachtige opvolging van het stakingsbevel 17 september 1944" of "in dankbare herinnering aan uw steun en medewerking bij de spoorwegstaking 17 september 1944-5 mei 1945"
De eerste tekst was bedoeld voor spoorwegpersoneel dat gehoor gaf aan het bevel dat werd gegeven om tot staking over te gaan. De tweede tekst was bedoeld voor overige personen die op enige wijze steun of medewerking aan de spoorwegstaking hebben verleend.

Er zijn ook kleinere versies bekend die in de vorm van een medaille voorkomen.

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Broersma, Simon21-02-190204-11-1964

Bronnen