TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringsmedaille van het blusschen van de brandramp te Middelburg

Herinneringsmedaille aan het bluswerk van 17 en 18 mei 1940 na een Duitse luchtaanval op Middelburg en die door brandbommen werd verwoest.
Een vlammenzee legde alle historische gebouwen in de as. Een Duits artilleriebombardement, uitgevoerd vanaf Zuid-Beveland, maakte deze ramp nog erger.

Gelukkig kreeg de Middelburgse brandweer onmiddellijk hulp van praktisch alle brandweerkorpsen uit Zeeland. Ondanks alle inspanningen kon de brand pas na twee dagen geblust worden. Het nablussen duurde nog een paar maanden.
Als dank en erkentelijkheid liet de stad Middelburg toen deze dankpenning aanmaken. Vanaf augustus 1940 werd ze, samen met een oorkonde, aan ongeveer 350 brandweermannen uitgereikt.

Metaal: brons.
Formaat en vorm: Cirkelvormig met draagoog, metende 25 x 38 millimeter.
Voorzijde:De tekst (in kapitalen) - herinnering aan het blussingswerk 17 mei 1940. Deze tekst omsluit de tekst - brandramp te middelburg - en dit geheel omsluit een vlakke afbeelding van het eiland Zeeland.
Keerzij de: Een vlak veld, mogelijks voor het aanbrengen door gravure van de naam van de vereremerkte, met onderaan naar boven lopend een lauwertak.

Bronnen