TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

AlbaniŽ (1946-1991, Volkepubliek)

De Volksrepubliek AlbaniŽ werd geformeerd op 11 januari 1946 nadat de communistische grondwet werd aangenomen door de Volksvergadering. Omer Nishani werd aangesteld als eerste Staatshoofd terwijl Enver Hoxha de premier en minister van Defensie werd.
Tito, de leider van JoegoslaviŽ trachtte via Joseph Stalin hulp van de Sovjet Unie te verkrijgen om AlbaniŽ als zesde deelrepubliek bij JoegoslaviŽ gevoegd te krijgen. Hoewel hem deze steun werd toegezegd, koos AlbaniŽ in 1948 de zijde van Stalin in zijn conflict met Tito, waardoor AlbaniŽ zelfstandig bleef. Ten tijde van de destalinisatie verzette AlbaniŽ zich hiertegen en werden de connecties met de Sovjet Unie verbroken en de connecties met China aangehaald. De samenwerking werd echter weer verbroken na de dood van Mao in 1976. Ondanks dat AlbaniŽ zich Internationaal hierdoor isoleerde zocht men toenadering tot enkele Westerse landen zoals Frankrijk, BelgiŽ en Nederland.
Op 28 december 1976 werd de Volksrepubliek AlbaniŽ formeel omgevormd tot Socialistische Volksrepubliek AlbaniŽ. Op 30 april 1991 werd de communistische geschiedenis vaarwel gezegd en werd de Republiek AlbaniŽ gesticht.