Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Het Geheim van de Hindenburg

Titel: Het Geheim van de Hindenburg
Auteur: John Watson
Uitgever: Utrecht: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Uitgebracht: 2000
ISBN: 90 229 8497 4
Bijzonderheden: Vertaald uit het Engels, oorspronkelijke titel: The Final Act. John Watson is ook de auteur van De Stalin (oorspronkelijke titel: Iron Man).
Omschrijving:

April 1945, de Russen staan voor de deur van Berlijn en de oorlog lijkt bijna over. Een aantal hoge Duitse marineofficieren laten het er echter niet bij zitten, zij zijn van plan om in het zuiden door te vechten tegen de geallieerden. Ook willen zij de Verenigde Staten nog 1 grote klap toebrengen.
Hiervoor had de Duitse marine nog de beschikking over haar laatste grote oppervlakteschip: de Hindenburg. De Hindenburg behoorde net als de Tirpitz, de Friedrich der Grosse en uiteraard de Bismarck zelf, tot de roemruchtige Bismarck-klasse. De Tirpitz en de Bismarck zouden tijdens de oorlog nog varen. De andere twee waren nog lang niet klaar toen de Bismarck op 27 mei 1941 zonk. Hitler kwam toen tot de conclusie dat hij zijn grondstoffen beter in onderzeeŽrs kon stoppen dan in grote slagschepen, de Friedrich der Grosse en de Hindenburg werden tot de schroothoop veroordeeld. De Freidrich der Grosse werd ook daadwerkelijk gesloopt, de Hindenburg werd echter achter de hand gehouden. In een goed gecamoufleerd gedeelte van de haven van Hamburg werd de Hindenburg zo ver mogelijk voltooid. Aangezien de geallieerden dachten dat ze gesloopt was, kon de Hindenburg voor een laatste verrassingsaanval gebruikt worden.
Half april 1945 is het schip dan eindelijk klaar voor haar eerste en tevens laatste reis, kapitein Bach, een plichtsgetrouwe marineofficier, krijgt de opdracht om met het schip naar Washington de varen om aldaar het Witte Huis te bestoken. Uiteraard heeft Back zo zijn twijfels over deze missie, de geallieerden beheersden namelijk de oceanen. Maar ze wisten niet dat de Duitsers nog over een groot slagschip beschikten. Als Bach daarom de noordelijke route zou nemen, waar geen Duits schip meer werd verwacht, had hij misschien een kans van slagen. Daarnaast was hij uiteraard niet van plan om een direct bevel van zijn superieuren te weigeren.
Bach had nu de beschikking over een schip, nu moest hij alleen nog manschappen hebben. Aangezien het schip niet helemaal afgebouwd was en het toch maar een enkele reis zou zijn, waren er minder mannen nodig dan normaal. Echter de doodsstrijd van de Derde Rijk had alle manschappen al opgeslokt. Alle loslopende jongens, ouder dan 10 jaar, in Hamburg werden daarom geronseld voor dit schip. Onder hen bevond zich Otto Heine, een halve crimineel van 19 jaar, die al een aantal maanden uit handen van de naziís was gebleven. Nu werd hij echter geronseld voor de laatste reis van de Hindenbrug. Hij had alleen weinig zin om in de laatste dagen van de oorlog te sterven voor een regering waar hij nooit in geloofd had...
Het jaar 2000, een Amerikaanse zakenman wil het wrak van de Hindenburg bergen, om er een attractiepark van te maken. Otto Heine, inmiddels in de 70, krijgt hier lucht van. Eindelijk krijgt hij de kans waar hij al 50 jaar van droomt, het bergen van de kostbare lading van de Hindenburg. De kleinzoon van kapitein Bach heeft echter andere plannen met het schip, daarnaast is de Duitse overheid niet van plan om een de Hindenburg om te laten bouwen tot pretpark. De Duitse justitie zal er daarom alles aan doen om dit te voorkomen.

Het geheim van de Hindenburg is een spannende thriller die zich in het heden en verleden afspeelt. Erg interessant voor iedereen die zich eens niet in de harde feiten wilt verdiepen, maar toch graag iets leest wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Jeroen Koppes
Geplaatst op:
03-11-2003
Laatst gewijzigd:
26-01-2009
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen