TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bloedkoraal

Titel: Bloedkoraal - Met de 1e Mariniersdivisie op Guadalcanal, Cape Gloucester, Peleliu en Okinawa
Schrijver: Gerard Terwisscha van Scheltinga
Uitgever: Aspekt
Uitgebracht: 2010
Pagina's: 243
ISBN: 9789059119789
Omschrijving:

Niet zo heel vaak komt er een Nederlandstalig boek uit over de oorlog in de Pacific. Al helemaal weinig zijn dergelijke boeken geschreven door Nederlandse auteurs. Het boek “Bloedkoraal” vult deze leemte enigszins in. Bloedkoraal is globaal gesproken het verhaal van de Amerikaanse 1e Mariniersdivisie, verteld aan de hand van de getuigenissen van vier vrijwillige militairen en een beroepsofficier. Het boek is echter meer dan dat alleen.

De 1e Mariniersdivisie nam deel aan het eerste en het laatste gevecht in de Pacific. Het was en is de oudste Mariniersdivisie van de Amerikaanse marine en heeft met recht een rijke historie. De Amerikaanse Mariniers werden als eerste in de strijd geworpen en dienst nemen bij de Mariniers was dan ook een zeker ticket naar het front. “Bloedkoraal” toont de inzet van de divisie aan de hand van de verhalen van Robert Leckie, Eugene B. Sledge, James W. Johnston en Richard Bruce Watkins, zoals zij die in hun boeken over hun ervaringen hebben genoteerd. Alle vier waren zij jonge vrijwilligers die gedreven als zij waren, vol enthousiasme zich aanmeldden bij de Mariniers. Hun verhalen tonen dat dit enthousiasme al snel andere wendingen kreeg. Het boek verhaalt bovendien over de ervaringen van Merrit E. Edson, beroepsofficier bij de Mariniers, waarmee de auteur tracht de professionele kant van dit korps een gezicht te geven.

“Bloedkoraal” begint met een beschrijving van het ontstaan van het conflict in de Pacific. Het verhaalt over de Japanse historie en opstelling die leidde tot het conflict. Het verhaalt ook over de Amerikaanse opstelling en de Amerikaanse reactie op de Japanse expansie. Hiermee is het boek echter geen geschiedenisboek over de totale oorlog in de Pacific. Maar dat is ook niet het doel. Het beschrijft vooral de strijd tussen Japan en de Verenigde Staten en dan met name de inzet van de Amerikaanse Mariniers en de 1e Mariniersdivisie. Het vervolgt met de belevenissen van de hoofdrolspelers en de gebeurtenissen waarin zijn verzeild raakten.

Het boek leest gemakkelijk weg. De opzet van het boek geeft voldoende achtergrondkennis om de gebeurtenissen goed te kunnen volgen. Het geeft een goed inzicht in de levensstijl en ervaringen van de Amerikaanse mariniers en hun strijd. Zoals bijna bij ieder boek kan over bepaalde details worden geredetwist, maar dan gaat het hier vooral over interpretatieverschillen. Met “Bloedkoraal” heeft Gerard Terwisscha van Scheltinga een indrukwekkend staaltje geschiedschrijving geproduceerd dat de strijd in de Pacific een stuk dichterbij brengt voor degene voor wie deze oorlog vooral een ver van mijn bed show is. Het is een uitstekend boek om als uitgangspunt te hanteren voor verdere bestudering van de strijd aldaar. Wel moet men daarbij in ogenschouw houden dat het vooral gericht is op de strijd tussen Japan en de Verenigde Staten.

“Bloedkoraal” heb ik met genoegen gelezen. Een aanrader voor een ieder die meer wil weten over de strijd in de Pacific en over de Amerikaanse Mariniers.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
02-10-2010
Laatst gewijzigd:
23-10-2010
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen