TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dossier NN

Titel:
Dossier NN
Subtitel:
Spoorloos in Hitlers Derde Rijk
ISBN13:
9789491088018
Schrijver:
Bamberg, D.
Jaar van uitgifte:
2010
Beschrijving:

Twee oktober jl. is een nieuwe uitgave van het boek Dossier NN van Don Bamberg gepresenteerd, deze uit Den Haag afkomstige, nu 90-jarige man heeft maar liefst 11 concentratiekampen overleefd. Don Bamberg is al in 1941 gearresteerd wegens spionage voor het verzet en alvorens hij zijn reis langs 11 kampen begon, heeft hij gevangen gezeten in het Oranjehotel te Scheveningen, en op de Weteringschans te Amsterdam waar hij moest verschijnen voor een militair tribunaal waar hij de doodstraf tegen zich hoorde eisen. Na een verblijf van 13 maanden dodencel, is hij overgebracht naar Kamp Amersfoort waar zijn verdere reis begon als Nacht und Nebelgevangene, wat zou betekenen een executie in etappen. Don Bamberg heeft de verschrikkingen overleefd van kampen als Buchenwald, Natzweiler, Dachau, Neuengamme, Gross Rosen enz. Ook heeft hij een dodentransport overleefd van 4 dagen en 4 nachten in een open kolenwagon.

De reden dat dit boek opnieuw is uitgegeven is doordat Don Bamberg 22 maart jl. een ontmoeting heeft gehad met de kleindochter van Cor van Drie, deze man behoorde tot de groep van 600 mannen uit Putten die bij de razzia uit Putten zijn weggevoerd. Cor van Drie heeft een aantal weken met Don Bamberg samengewerkt in het kamp Engerhafe, een buitenkamp van Neuengamme, alwaar Cor van Drie aan dysenterie is overleden. Bij deze ontmoeting kwam aan het licht dat de eerste uitgave van Dossier NN sterk was ingekort door de toenmalige uitgever, reden voor Gert van Dompseler en Pieter Dekker van Stichting Oktober 44 om het boek opnieuw uit te geven, maar nu in zijn totaliteit, aangevuld met voetnoten en feiten die pas bekend werden na de eerste uitgave, en een verhaal van Don Bamberg n.a.v. zijn terugkeer naar Engerhafe in 1991. Tevens zijn er korte beschrijvingen opgenomen van de desbetreffende kampen waar Don Bamberg heeft verbleven.

Don Bamberg is een bijzondere persoonlijkheid die behalve zijn verhaal ook een waarschuwing meegeeft voor alle generaties. “ Het overleven van de concentratiekampen heeft ons hoe dan ook allen een schuldgevoel meegegeven, maar ook legt zij ons verplichtingen op. Een van deze verplichtingen is om alle systemen of stromingen die het leven en de vrijheid van ons en allen die ons dierbaar zijn kunnen bedreigen, aan de kaak te stellen, te bestrijden en zo mogelijk te helpen vernietigen.”

Het boek is te bestellen via info@oktober44.nl