Wie was Anne Frank?

Titel: Wie was Anne Frank? Haar leven, het Achterhuis en haar dood
Schrijver: Hans Ulrich
Uitgever: Verbum
Uitgebracht: 2010
Pagina's: 122
ISBN: 9789074274524
Omschrijving:

Anne Frank is zonder enige twijfel het bekendste slachtoffer van de Holocaust. Het meisje, 14 jaar oud op het moment dat ze onderdook en aan haar dagboek begon, is in de loop der jaren uitgegroeid tot het symbool van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Duitse vernietigingsmachine. In de nieuwste uitgave over haar leven en verblijf in het Achterhuis wordt een antwoord gegeven op de vraag wie deze vroegwijze en soms wat recalcitrante puber in werkelijkheid was. De achterzijde van het boek geeft verder als toelichting dat het boek "... een helder overzicht geeft van haar leven en dat van de anderen zeven schuilers in het Achterhuis. Wie was de verrader van de ondergedoken Joden? Veel aandacht is er ook voor Otto Frank, die hemel en aarde moest bewegen om het dagboek uitgegeven te krijgen. Deze korte biografie voor jong en oud is gebaseerd op de meest recente onderzoeksresultaten."

Bij het verschijnen van dit boek is de onvermijdelijke eerste vraag wat dit boek nog moet toevoegen aan al wat er al over Anne Frank is geschreven. Direct gevolgd door de verbazing dat altijd maar weer dit ene meisje naar voren wordt gehaald als het symbool van de Holocaust. Natuurlijk, Anne had het vermogen om door een kinderlijke bril, met alle oprechte verwondering en puberale ergernissen, naar haar omgeving te kijken en bezat tegelijkertijd het observatievermogen en schrijftalent waar menig volwassene jaloers op zou zijn. Ze wist dus perfect haar persoonlijke ontwikkeling en de catastrofe om haar heen te verwoorden. Het is dus niet verwonderlijk dat ze dat symbool is geworden. Maar tegelijkertijd, er zijn nog zes miljoen anderen slachtoffers geweest. Allemaal mensen met hun eigen unieke verhalen, maar bijna niemand kent die. Uitgeverij Verbum heeft gelukkig in haar omvattende Holocaust Bibliotheek vele indrukwekkende verhalen voor de vergetelheid bewaard. Ook is er (van een andere uitgever) het initiatief "Andere Achterhuizen", waarmee onbekende verhalen naar voren worden gehaald van leeftijdsgenootjes van Anne die ook ondergedoken zaten en wel de oorlog overleefden. De schrijver erkent de vraag "Waarom altijd Anne?", maar weet ook snel te schetsen welke grote impact haar verhaal mondiaal nog steeds heeft en ongetwijfeld nog lang zal hebben.

De grote beloftes zoals op de achterzijde van het boek vermeld worden niet waargemaakt en dat kan men eigenlijk in de iets meer dan honderd pagina's tekst van het boek ook niet verwachten. Er zijn de afgelopen decennia al zoveel boeken over Anne Frank verschenen dat elk detail uit haar korte leven inmiddels wel bekend is. Hans Ulrich, docent geschiedenis aan het Leids Gymnasium, schrijver van talloze schoolboeken en journalist van onder meer het Utrechts Nieuwsblad, heeft ook niet de pretentie aan alle onderzoeksgegevens iets nieuws toe te voegen. Hij heeft de bekende boeken over haar gelezen en hier een keurige, bondige samenvatting van gegeven. In wezen komen we nauwelijks meer over Anne Frank te weten dan we ook op internet over haar kunnen vinden. De andere zeven schuilers in het Achterhuis worden in een paar snelle alinea's voorgesteld, slechts Otto Frank krijgt een klein beetje meer aandacht. Het boek kan dan ook zeker niet waarmaken dat het een biografie voor jong ťn oud is. Voor iedereen die al eerder gelezen heeft over de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en het leven van Anne Frank is het boek slechts een zwakke samenvatting van verhalen die men ongetwijfeld uitgebreider, indringender en in allerlei varianten al eens tot zich genomen heeft. Voor 'oud' lijkt het boek dan ook niet echt een aanrader.

Voor 'jong' geldt dat echter wel. Eigenlijk heeft Hans Ulrich namelijk gewoon een keurig schoolboek geschreven voor pakweg de categorie 10-16 jaar. De groep die geÔntrigeerd is door het dagboek van Anne Frank, maar die best wel wat achtergrondinformatie kan gebruiken over Anne, de andere onderduikers, de tijd waarin ze leven en de gebeurtenissen die rondom hen plaatsvinden. Juist die achtergrondinformatie stelt jonge lezers die nog niet al te veel weten over de Tweede Wereldoorlog in staat zaken beter te interpreteren. "Het Achterhuis" speelt zich namelijk af in een totaal andere wereld dan die van de huidige jeugdige lezers. De beschrijvingen, de manier van leven van de onderduikers, de grote angsten en de kleine vreugdes, alles komt pas echt goed tot zijn recht indien men meer kennis heeft van de toenmalige omstandigheden en de altijd aanwezige dreiging voor de onderduikers. Ulrich geeft een keurig historisch overzicht van die omstandigheden, voldoende voor een beter begrip maar op een aantal punten had de informatie wel iets uitgebreider gemogen. Desalniettemin, een aardig boek voor deze leeftijdsgroep om eerst kennis van te nemen alvorens men aan het dagboek van Anne Frank zelf begint. Een boek dat ouders of grootouders er bij kopen als zij hun (klein-)kind het dagboek van Anne Frank geven.

Beoordeling: (Goed)

Informatie

Artikel door:
Frans van den Muijsenberg
Geplaatst op:
02-02-2011

Afbeeldingen