Terugkeer

Titel: Terugkeer - Rusland, 28 t/m 30 januari 1943
Auteur: Max Wedemeyer
Uitgever: Den Hertog
Uitgebracht: 2003
Pagina's: 140
ISBN: 9033116995
Omschrijving: Het is eind januari 1943. De slag om Stalingrad is zo goed als in het voordeel van de Sovjets beslist en over het gehele Donfront zijn de Duitsers op de terugtocht. Een kleine groep Duitsers, waaronder Wedemeyer, probeert te ontsnappen aan een dreigende Russische omsingeling en tracht de eigen linies weer te bereiken. Hiervoor moeten zij een barre tocht maken door het Winterse Rusland. Er is bijna niets te eten en de groep krijgt door aanvallen van Russische soldaten en partizanen zo goed als geen gelegenheid om te rusten en op krachten te komen. In “Terugkeer”, een vertaling van “In der Welt habt ihr Angst”, beschrijft Wedemeyer zijn ervaringen tijdens deze “strategische terugtocht”, die beter omschreven kan worden als een wilde vlucht.

Max Wedemeyer (1912-1994) was een predikant van de Deutsche Evangelische Kirche. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij veldprediker voor het Duitse leger aan het Oostfront.

Ondanks dat het boek vrij dun is, (slechts 140 pagina’s) en het maar een periode van twee dagen bestrijkt, weet Wedemeyer toch een goede impressie te geven van het Oostfront. De ondragelijke kou, het gebrek aan voedsel, de uitputting en het noodgedwongen achter moeten laten van gewonde kameraden; Wedemeyer slaagt er in om al deze zaken zeer aangrijpend in beeld te brengen. Ook de karakters en persoonlijkheden van een aantal soldaten en officieren weet hij duidelijk weer te geven.

Max Wedemeyer en de soldaten om hem heen twijfelen voortdurend over de zin van de oorlog in het algemeen en de veldtocht tegen Rusland in het bijzonder. Er worden echter geen of nauwelijks verwijten gemaakt aan het adres van Hitler en de nazipartij. Ook over de misdaden die de Duitsers pleegden aan het Oostfront wordt in het boek bijna niets gezegd. Wedemeyer moet, net als alle andere soldaten aan het Oostfront, hier op zijn minst geruchten over hebben gehoord, maar hij verwerkt die niet in zijn boek. Alleen het lijden van de Duitse militairen aan het Oostfront wordt uitgebreid beschreven.

Wedemeyer was, zoals al eerder beschreven, een Duitse predikant. Het boek is daardoor met een godsdienstige inslag geschreven. Voor de mensen die het boek puur uit interesse voor het Oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog willen lezen, kan dit misschien wat storend zijn. Daar staat tegenover dat het wel interessant is om te lezen hoe iemand in een bijna uitzichtloze situatie toch zijn geloof behoudt en hierdoor zelfs in staat is om de mensen om hem heen moed en kracht te geven.

Samengevat kan gesteld worden dat “Terugkeer” een redelijk tot goed boek is. Het boek geeft, weliswaar uit een volledig Duits standpunt, een goede impressie van het Oostfront. Door de sterke nadruk op geloof zullen vooral (religieuze) mensen die meer over religie aan het front willen weten, dit boek interessant vinden.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Wesley Dankers
Geplaatst op:
25-07-2011

Afbeeldingen