D-Day - speciale herdenkingseditie 1944-2004

Titel: D-Day - speciale herdenkingseditie 1944-2004 - van Operatie Overlord tot de bevrijding van Parijs
Auteur: Richard Holmes
Uitgever: Kosmos-Z&K
Uitgebracht: 2004
ISBN: 9021544741
Bijzonderheden: - Het boek bevat diverse uitneembare reproducties van origineel papierwerk uit de beschreven periode en een audio-cd met getuigenissen van veteranen. Het boek is opgeborgen in een stevige cassette.
- Uitgeverij Kosmos bracht in 2005 het boek "De Bevrijding - speciale herdenkingseditie 2005" uit. Beide boeken hebben een soortgelijke opzet en presentatie.
Omschrijving:

Eén van de meest beschreven militaire operaties uit de geschiedenis is ongetwijfeld operatie Overlord, de geallieerde invasie in Normandië die begon op 6 juni 1944: D-Day. Ter gelegenheid van de zestigste herdenking van D-Day stelde Richard Holmes een uniek herdenkingsalbum samen met als titel “D-Day - van operatie Overlord tot de bevrijding van Parijs”.

Richard Holmes is hoogleraar aan de Cranfield University en is gespecialiseerd in militaire geschiedenis. In samenwerking met de BBC produceerde hij meerdere documentaires over oorlogsgeschiedenis. Daarnaast schreef hij hierover verschillende boeken. Dit boek werd door Holmes samengesteld in samenwerking met het Imperial War Museum in London en enkele andere musea buiten Engeland, zoals het National D-Day Museum in New Orleans, het Musée Airborne in Ste-Mère-Eglise en het Musée du Débarquement in Arronanches.

Het boek is opgebouwd uit 29 hoofdstukken waarin verschillende onderwerpen rond operatie Overlord aan bod komen. Elk hoofdstuk bestaat uit twee pagina’s waarop de tekst ruim aangevuld wordt met overzichtkaartjes, illustraties en foto’s. De eerste hoofdstukken gaan over de voorbereidingen van operatie Overlord. Onder meer de bevelhebbers, de planning en de rol van het Franse verzet komen aan bod. Vervolgens wordt D-Day besproken. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de luchtlandingen, de landing op de stranden Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword en de operatie bij Pointe du Hoc. Vervolgens worden meerdere operaties besproken die volgden na de eerste dag van operatie Overlord, waaronder Charnwood, Goodwood, Cobra en Lüttich. Het boek sluit af met een bespreking van de Falaise Pocket en de bevrijding van Parijs.

In het boek staan meer dan 200 foto’s waarvan het merendeel geleverd is door het Imperial War Museum. De meeste foto’s zijn historische zwart-wit foto’s, maar er zijn ook meerdere kleurenafbeeldingen opgenomen van onderscheidingen, divisie-emblemen en interessante museumobjecten. Ook bevat het boek meerdere duidelijke overzichtskaarten. Het meest opvallend en uniek zijn echter de verschillende uitneembare reproducties van originele documenten, geheime memo’s en memorabilia.

De uitneembare reproducties zijn op vrijwel elke pagina te vinden. Ze vormen een interessante aanvulling op de tekst. Onder andere brieven van geallieerde bevelhebbers, geheime rapporten, aantekeningen van legerofficieren, Duitse propagandapamfletten en dagboekfragmenten zijn opgenomen. Erg mooi en interessant is de landkaart van Europa, samengesteld door de Duitse geheime dienst op 3 juli 1944. Ook interessant zijn onder andere het eerste hulp instructieboekje voor geallieerde soldaten, het vliegtuig herkenningsgidsje van het U.S. War Departement en het lidmaatschapsbewijs van de NSDAP van Kurt ‘Panzer’ Meyer. Dit zijn slecht enkele voorbeelden van de vele interessante reproducties die in het boek te vinden zijn.

Bij het boek is ook een Engelstalige audio-cd bijgesloten met daarop getuigenissen van veteranen van de verschillende strijdende partijen. De cd met de titel “the D-Day experience - We fought in Normandy”, bestaat uit 26 tracks van in totaal 60 minuten die allemaal aansluiten bij de informatie in het boek. De cd werd samengesteld door het Imperial War Museum in samenwerking met enkele andere instellingen, waaronder het Eisenhower Center van de Universiteit van New Orleans.

“D-Day - van operatie Overlord tot de bevrijding van Parijs” onderscheidt zich door zijn vormgeving van andere boeken over D-Day. De stevige cassette waarin het boek is opgenomen, de geïllustreerde kaft, de vele illustraties en natuurlijk de uitneembare reproducties zijn allemaal schitterend uitgevoerd. De teksten in het boek zijn minder uniek. Operatie Overlord wordt vooral vanuit geallieerd perspectief besproken. Het boek geeft een beknopte samenvatting van informatie die reeds in tal van andere boeken te vinden is. De tekst is daarom vooral interessant voor de lezers die minder kennis hebben over de operatie. Voor de experts heeft de tekst weinig te bieden. Dankzij de unieke vormgeving en de interessante uitneembare reproducties is het boek desondanks een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in D-Day en operatie Overlord. Het boek is een prachtig bezit en een mooie herinnering aan de zestigste herdenking van D-Day.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
20-05-2004
Laatst gewijzigd:
22-10-2009

Afbeeldingen

Het boek zit opgeborgen in een stevige cassette.

Het boek zit opgeborgen in een stevige cassette.