Scherpschutter van Band of Brothers

Titel: Scherpschutter van Band of Brothers
Schrijver: Marcus Brotherman
Uitgever: Boekerij
Uitgebracht: april 2012
Pagina's: 304
ISBN: 9022562328
Omschrijving:

Het zoveelste boek in de serie over misschien wel de bekenste Company uit de Tweede Wereldoorlog, Easy Company van de 101st Airborne van het 506th Infantry Regiment. Na boeken als "Biggest Brother", "Ongeschreven verhalen over Band of Brothers" en uiteraard "Band of Brothers" zelf is het nu de beurt aan Darrell Powers, beter bekend als Shifty Powers. Schrijver Marcus Brotherton heeft geprobeerd om zijn kant van het verhaal te belichten.

Darrell Powers is voorafgaand het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog niet echt een uitzondelijke en interessante persoon, zo blijkt uit de eerste hoofdstukken van het boek. Hij is wat men zou kunnen noemen een doorsnee Amerikaanse jongeman. Zijn jeugd is gelukkig en zijn vrije tijd besteedt hij hoofdzakelijk met jagen en vissen in en rondom het plaatsje Clinchco, Virginia. Een stadje aan de Oostkust dat wordt beheerst door de lokale Clinchfield Coal Mine Company, en waar het geloof sterk verankerd is in de samenleving. Het gezin Powers leeft zoals een doorsnee Amerikaans gezin in die tijd.

Hoofdstuk 4 tot en met 13 beschrijven het leven binnen Easy Company, de militaire opleiding en de gevechten waaraan Easy heeft deelgenomen. Alle acties van operatie Overlord tot en met Zell am See worden uitvoerig beschreven. De gelijkenis tussen beide boeken is zo groot, dat degene die "Band of Brothers" gelezen heeft, zal denken dat hij dit boek aan het herlezen is in plaats van het verhaal van Darrell Powers.

Pas bij hoofdstuk 14 en 15, "Het verschil thuis" en "Hoe een man met de oorlog kan worstelen", wordt het boek interessant en komt het verhaal van Darrell Powers pas echt over het voetlicht. Niet dat vanaf hier geprobeerd wordt een uitzonderlijk persoon te portretteren, want hij blijft vooral een gewone Amerikaanse man. Beschreven wordt dat hij problemen heeft zijn oorlogservaringen een plek te geven in het Amerika van net na de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft duidelijk moeite om zijn weg te vinden. De eerste maanden na zijn diensttijd bestaan zijn dagen dan ook hoofdzakelijk uit nietsdoen en probeert hij zijn ervaringen te verwerken. Een simpel ritje naar een andere stad 25 kilometer verderop is een groot probleem. Na 5 minuten rijden breekt bij hem het zweet uit en is hij gedwongen snel weer naar huis te gaan. In de stilte van de nacht komen zijn ervaringen naar boven en heeft hij het moeilijk om tot rust te komen. Dit soort verhalen maakt zeker indruk, ook al is hoe veteranen een oorlog verwerken vaker beschreven.

Juist omdat Darrell Power dit overkomt als lid van een alom geprezen "heldencompagnie", geeft dit aan hoe ver hij en zijn oorlogsmaten na de oorlog afstonden van het held-zijn. Je ziet deze man in gedachten Ďs nachts op zijn veranda zitten waar hij zijn ervaringen probeert een plaats te geven. De verwerking van zijn oorlogservaringen is extra moeilijk omdat er in zijn directe omgeving niemand is die begrijpt wat hij heeft meegemaakt. Zijn naaste familie en later ook zijn vrouw Dorothy en zijn kinderen Margo en Wayne proberen hem te begrijpen, maar wat valt er te begrijpen voor iemand die zelf niet in die situatie is geweest? Wat snapt een buitenstaander van het feit dat hij ruim een jaar lang heeft geleefd op het strijdtoneel waar hij goede vrienden heeft zien sneuvelen?

"Band of Brothers" en "De laatste tuin" zijn de laatste twee hoofdstukken, die zowel grappig zijn als aandoenlijk. Het leven van de mannen van Easy Company verandert voorgoed als de miniserie "Band of Brothers" in 2001 verschijnt. Van de ene op de andere dag zijn ze bekende sterren. Opeens is iedereen geÔnteresseerd in hun verhaal en de ervaringen die ze hebben opgedaan aan het front. Vele Easy-veteranen reizen de wereld over om hun verhaal te vertellen. Ze ontmoeten bekende personen uit de filmwereld en de politiek. Ook Darrell Powersí leven is van de ene op de andere dag totaal veranderd. Hij heeft altijd tijd voor mensen die interesse hebben in zijn ervaringen en vragen stellen. Iedereen is welkom. Ook voor Peter Youngblood Hills, de acteur die hem vertolkt in de miniserie, maakt hij alle tijd vrij om hem voor te bereiden op zijn rol.

Hoewel Darrell volop geniet van zijn nieuwe roem als bekende Amerikaan gaat bij hem, net als bij andere veteranen van Easy Company, de leeftijd doorwerken. In het laatste hoofdstuk, "De Laatste Tuin", wordt duidelijk dat ook Darrell niet kan vluchten voor de ouderdom. Lopen gaat moeilijker, zijn gehoor en gezichtsvermogen nemen af. Het moment nadert dat hij afscheid moet nemen van het reizen en het leven in de schijnwerpers. Op 17 juni 2009 sterft de dan 86-jarige Darrell "Shifty" Powers na een leven als een gewone Amerikaan. Een gewone Amerikaan die het niet kon verkroppen dat de Verenigde Staten werden aangevallen. Een gewone Amerikaan die uiteindelijk in Europa terechtkwam om het te bevrijden van de terreur van nazi-Duitsland. Amerikanen als hij gaven ons Europeanen onze vrijheid terug.

Voor mensen die "Band of Brothers" of andere boeken hebben gelezen over Easy Company, zullen de eerste 13 hoofdstukken niet erg interessant zijn. Soms krijg je het gevoel dat je werkelijk het boek "Band of Brothers" aan het herlezen bent. Pas bij hoofdstuk 14 begint het unieke levensverhaal van Darrell "Shifty" Powers. Het verhaal van een gewone jongeman die opgroeit in een doorsnee Amerikaans stadje, van wie het leven plotseling onderbroken wordt als de Verenigde Staten betrokken raken bij de Tweede Wereldoorlog en hij zich aanmeldt bij de paratroepers. Het verhaal van een man die met de beste mannen aan zijn zijde wilde vechten en daar ook een flinke prijs voor moest betalen. Een man die uiteindelijk op late leeftijd vereerd wordt met roem en bekendheid, ouder wordt en sterft. Waarna er van de scherpschutter van Easy Company niet meer overblijft dan de herinnering aan een groot schutter. Het is een leuk boek voor mensen die interesse hebben in het verhaal achter Easy Company, vooral het leven van een veteraan na Easy Company.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
09-06-2012
Laatst gewijzigd:
12-12-2018

Afbeeldingen