Het Verbond

Titel: Het Verbond
Auteur: Alex Kershaw
Uitgever: Uitgeverij BZZTôH
Uitgebracht: 2007
ISBN: 9789045301068
Bladzijden: 302
Omschrijving:

Op het moment dat in Europa de Tweede Wereldoorlog in volle gang is en Polen, Frankrijk, Nederland en België zijn overrompeld door het Duitse leger, blijven de Verenigde Staten hun neutraliteit bewaren. Amerikaanse burgers die deze neutraliteit schenden worden bedreigd met het verliezen van hun nationaliteit en riskeren een celstaf. De FBI en de douane doen er alles aan deze avonturiers vroegtijdig op te sporen om hun reis naar Europa te kunnen dwarsbomen. Enkele Amerikanen hielden zich ondanks het gevaar om hun nationaliteit, baan en vrijheid te verliezen niet aan de neutraliteit van hun land en waagden de oversteek naar Europa, om daar dienst te nemen in het leger van een Europees land om tegen de nazi’s te vechten. “Het Verbond”, geschreven door Alex Kershaw, is het verhaal over acht Amerikaanse piloten die tijdens de Slag om Engeland in dienst zijn bij de RAF en tegen de nazi’s vechten.

Alex Kershaw is bekend als journalist en auteur. Eerder schreef hij al “De Bedford Boys” en “Het Ardennenoffensief”. Kershaw staat erom bekend dat hij de belevenissen van een kleine groep combattanten zeer levendig kan beschrijven, waardoor je als lezer wordt meegezogen in het verhaal. In dit volgende boek van Kershaw staan dit maal de Amerikaanse piloten Art Donahue, John Haviland, Vernon Keough, Phillip Leckrone, William Fiske, Andy Mamedoff, Hugh Reilley en Eugene Tobin centraal.

De lezer volgt de verrichtingen van een flink aantal piloten, maar voornamelijk die van deze acht Amerikaanse vliegeniers die tijdens de Slag om Engeland zij aan zij vochten met de Britten en hun squadrons. Tijdens deze grootse luchtslag in de zomer van 1940 was één op de vijf piloten van de RAF afkomstig uit het buitenland en uit het Gemene Best. Aangezien de RAF tijdens de slag geen enkele reserve meer had, waren zij van groot belang tijdens de luchtgevechten die een belangrijke rol hadden in het verloop van de oorlog. Indien Engeland namelijk zou zijn veroverd hadden de geallieerden daar nooit hun troepen kunnen verzamelen voor een invasie in het westen. Aan de hand van memoires, brieven, dagboeken en ooggetuigenverslagen weet Kershaw de gebeurtenissen tijdens deze luchtslag zo te omschrijven dat je jezelf haast naast de piloten in de cockpits waant.

Kershaw beschrijft voornamelijk de daden van enkele piloten, terwijl er meer dan vijfhonderd piloten meevochten aan de zijde van de RAF. Ondanks dat verliest hij het grotere verhaal van deze historische gebeurtenis geen moment uit het oog. Lezers zonder diepgaande kennis over de Slag om Engeland zullen de afzonderlijke verhalen dan ook prima in het historische kader kunnen plaatsen, want de auteur besteedt aandacht aan zowel de verhalen van Duitsers als die van de Engelsen, diverse squadrons en belangrijke individuen zoals Churchill en Göring. Bovendien zal het boek mensen zonder een diepgaande interesse in de oorlog ook vanwege de vlotte en boeiende manier van schrijven van Kershaw prima kunnen boeien.

Dit verhaal heeft Kershaw heel overzichtelijk opgebouwd. In de eerste hoofdstukken maakt de lezer kennis met enkele van hen en volg je de ‘vlucht’ van hen naar Europa. De auteur beschrijft kort de problemen waar zij op stuitten wanneer ze bij een geallieerde strijdmacht aan de bak proberen te komen. Vervolgens volgt de beschrijving van enkele Engelse en Duitse piloten, waarna de strijd losbarst. Aan het einde van het boek gaat de schrijver nog even in op het leven na de oorlog van hen die de Slag om Engeland wisten te overleven.

Het boek is geďllustreerd met een behoorlijk aantal foto’s, van zowel de acht Amerikaanse, als enkele Engelse en de belangrijkste Duitse piloten in dit verhaal. Veel foto’s zijn afkomstig van familieleden en voor het grote publiek nog onbekend. Ook is er achter in het boek een overzicht te vinden van de vliegtuigen die in het boek genoemd worden. Van elk vliegtuig vind je een illustratie en zijn kort de belangrijkste eigenschappen opgesomd. Ook dit zorgt ervoor dat het verhaal, waarin toch geregeld verschillende type vliegtuigen genoemd worden, voor iedereen begrijpbaar is. Al met al geeft Kershaw in “Het Verbond” een mooie en levendige beschrijving van de belevenissen van een kleine groep combattanten.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Pieter Schlebaum
Geplaatst op:
15-01-2008
Laatst gewijzigd:
24-01-2010

Afbeeldingen