Warship No. 01: Cruiser HNLMS Tromp

Titel: Warship No. 01: Cruiser HNLMS Tromp
Schrijver: Jantinus Mulder
Uitgever: Lanasta
Uitgebracht: augustus 2012
Pagina's: 44
Taal: Engels
ISBN: 9789086161911
Omschrijving:

“Warship No. 01: Cruiser HNLMS Tromp” gaat over de Nederlandse lichte kruiser Hr. Ms. Tromp, die in 1937 te water werd gelaten. Het is een Engelstalige eerste uitgave van een serie van tot nu toe drie boeken over oorlogsschepen. De andere titels in de serie zijn “Warship No. 02: Frigate HMS Leander” en “Warship No. 03: Frigate Hr. Ms. Jacob van Heemskerck”. De auteur van “Warship No. 01: Cruiser HNLMS Tromp”, Jantinus Mulder (1963), was meer dan 25 jaar werkzaam in de grafische industrie. Verder is hij bouwer van modeloorlogsschepen. Tijdens het bouwen van een model van Hr. Ms. Tromp kwam hij in contact met bemanningsleden van de lichte kruiser, die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan boord dienden. Samen met oud-opvarende van de Tromp en auteur Bob Sybesma werd hij de initiator van het boek “De Tromp en haar Trompers”, dat in 2003 werd gepubliceerd.

“De Tromp en haar Trompers” beschrijft de indrukwekkende oorlogsloopbaan van Hr. Ms. Tromp aan de hand van herinneringen van opvarenden, aangevuld met technische informatie over het schip. Hr. Ms. Tromp was zonder meer een bijzonder schip. De lichte kruiser heeft de gehele Tweede Wereldoorlog gevochten ondanks dat het schip geen thuishaven meer had. De Tromp werd tot vijfmaal toe door de Japanners geclaimd als zijnde tot zinken gebracht. In Australië kreeg het Nederlandse oorlogsschip dan ook de bijnaam Ghostship. De bemanning noemde haar liever The Lucky Ship omdat de lichte kruiser altijd terugkeerde op haar basis, hoe gevaarlijk de missie ook was geweest. “De Tromp en haar Trompers” verhaalt ook over de bemanning van de Tromp. Dit was een gevechtseenheid waarvan later door Sybesma zou worden gezegd: “kameraadschappelijk en loyaal van hoog tot laag jegens elkaar, zonder dat daarbij de hiërarchie uit het oog verloren werd.”

“Warship No. 01: Cruiser HNLMS Tromp” is eigenlijk niet meer dan een Engelstalige samenvatting van “De Tromp en haar Trompers”, waarbij de persoonlijke herinneringen van de bemanningsleden zijn weggelaten en enkele zeer fraaie grafische afbeeldingen in kleur zijn toegevoegd. Het is dan ook niet helemaal duidelijk waarom “Warship No. 01: Cruiser HNLMS Tromp” is verschenen. De betrekkelijk kleine groep liefhebbers van dit soort boeken is waarschijnlijk al lang in het bezit van “De Tromp en haar Trompers” en waarschijnlijk ook van “Nederlandse oorlogsschepen 1940-1945”, dat ook prachtige grafische afbeeldingen van de Tromp bevat. Beide boeken zijn door Lanasta gepubliceerd en nog steeds via deze uitgever te verkrijgen. Misschien wil de auteur een grotere doelgroep bereiken en heeft hij het boek daarom in het Engels uitgebracht. Het boek is de eerste uitgave van een reeks Engelstalige boeken over oorlogsschepen en misschien was de beschikking van Jantinus Mulder over alle gegevens van Hr. Ms. Tromp gewoon een gemakkelijk begin.

Hoe dan ook, “Warship No. 01: Cruiser HNLMS Tromp” is een fraai geheel geworden. Ondanks dat het boek slechts 44 pagina`s omvat, bevat het heel veel informatie, heel veel mooie foto`s en de al eerder genoemde grafische afbeeldingen in kleur. Ideaal voor lezers die moeite hebben met het doorworstelen van dikke pillen. Het kleine aantal pagina`s en de softcover zorgen er bovendien voor dat het boek aangeschaft kan worden voor minder dan de helft van het bedrag dat een lezer normaal voor een nieuw boek kwijt is.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
03-10-2012
Laatst gewijzigd:
20-04-2013

Afbeeldingen