Hitler's Atlantic Wall

Titel: Hitler's Atlantic Wall
Auteur: Paul Williams
Uitgever: Pen & Sword Books
Uitgebracht: 2013
ISBN: 184884817-X
Bladzijden: 176
Omschrijving:

Tussen de zomer van 1940 en D-Day werden er langs de kust van west-Europa meer dan tienduizend bunkers en verdedigingswerken gebouwd door de Duitse bezetter. Meer dan 1,4 miljoen arbeidskrachten werkten aan de ruim 2600 kilometer lange verdedigingslinie die de geallieerde invasie moest afweren. Daar slaagde deze Atlantikwall niet in, maar bijna zeventig jaar na de geallieerde invasie zijn er langs de kust nog vele verdedigingswerken bewaard gebleven. Het zijn de stille getuigen van een immens bouwproject als onderdeel van de Duitse verdediging van Europa. Daarnaast zijn het zeer geliefde objecten voor toeristen. Jaarlijks komen zij in grote getale vooral naar NormandiŽ en de kust van het Nauw van Calais om de overblijfselen van de Atlantikwall te bekijken en fotograferen. Op laatstgenoemde plek zijn enkele van de grootste bouwwerken te vinden. Vandaar dat de uitgebreide Battlegroundreeks van de Britse uitgeverij Pen&Sword recent is uitgebreid met een uitgave over de bunkers van Hitler's Atlantikwall aan de kust van het Nauw van Calais.

Schrijver Paul Williams is een Engelse journalist. Hij werkt ook als freelance auteur voor tijdschriften en websites die te maken hebben met geschiedenis. Hij specificeerde zich voorheen niet op een bepaald onderwerp uit de geschiedenis, totdat hij in 2009 het boek 'Malta, Island Under Siege' schreef. Dit boek was eveneens een uitgave in de Battlegroundserie. Deze reeks telt meer dan honderd boeken over met name de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De Battlegrounddelen zijn altijd tweeledig opgebouwd. Enerzijds is elk deel een informatief boek dat de lezer meer informatie moet geven over het onderwerp. Anderzijds is het tegelijkertijd een gids voor op het slagveld, waarin allerlei bezienswaardigheden terug te vinden zijn en waarmee de lezer met behulp van diverse geografische kaarten en reisadviezen direct een eigen battlefieldtour kan uitstippelen.

Wat dat betreft is dit nieuwste deel geen uitzondering in deze reeks. Al in de introductie wordt voor de lezer uiteen gezet hoe het voormalige slagveld te bereiken is. Vervolgens gaan de eerste zes hoofdstukken over de voorgeschiedenis, de aanleiding tot de bouw van de Atlantikwall, de uitvoer van de bouw en de geallieerde inspanningen om deze verdedigingsmuur te kunnen doorbreken. Met name het hoofdstuk over de bouw van de Atlantikwall is uitgebreid geÔllustreerd met diverse foto's en plattegronden van de verschillende bunkers en kazematten. Het geeft de lezer een goed inzicht in de werking van deze verdedigingswerken. Dit is ook weer een mooie toevoeging voor degenen die het boek willen gebruiken voor een trip naar het voormalige slagveld. Aan de hand van het laatste hoofdstuk, waarin de verschillende bezienswaardigheden worden beschreven, kan men gelijk een rondreis plannen.

Met 176 pagina's is 'Hitler's Atlantic Wall' echter geen al te diepgaand boek. Samen met de lijst waarin afkortingen en namen worden verklaard, maakt het dit boek uitermate geschikt voor lezers die zich ter voorbereiding op een trip naar de kust van het Nauw van Calais in dit onderwerp willen inlezen. Voor hen die zich uitgebreid willen verdiepen in de Duitse verdediging van de westkust van Hitlers Derde Rijk zal het dit boek aan diepgang ontbreken. Het boek biedt niet veel informatie die niet ook in andere publicaties terug te vinden is. Hierdoor is het boek vooral geschikt voor een beperkte doelgroep.

Paul Williams is erin geslaagd te schrijven in de kenmerkende vorm van de uitgaven in de Battlegroundreeks. Met deze rijk geÔllustreerde publicatie in de hand kan men goed geÔnformeerd een trip maken langs de overblijfselen van het gedeelte van de Atlantikwall langs het Nauw van Calais. De beknopte beschrijving is prima te begrijpen voor de minder ingevoerde lezers. Mensen die op zoek zijn naar een diepgaande beschrijving van de Duitse verdedigingswerken langs de kust van West-Europa zullen echter verder moeten zoeken. 'Hitler's Atlantic Wall' is namelijk beter geschikt als slagveldgids.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Pieter Schlebaum
Geplaatst op:
05-04-2013

Afbeeldingen