TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

In zoeklicht en afweervuur

Titel: In zoeklicht en afweervuur
Auteur: Guy Gibson
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: 2013
ISBN: 9789089752383
Bladzijden: 318
Omschrijving:

Binnen de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog zijn enkele publicaties te classificeren als echte klassiekers. Zo zijn er bijvoorbeeld de boeken van Cornelius Ryan over de geallieerde landing in Normandië (De langste dag) en de luchtlandingen bij Arnhem (Een brug te ver). Deze werden beide verfilmd en genieten bekendheid onder een groot publiek. Op het gebied van de luchtoorlog kunnen de memoires van de Britse bommenwerperpiloot Guy Gibson worden gezien als klassieker. Ook dit verhaal vormde de basis voor een film, ‘The Dam Busters’, over de aanval op de Ruhrdammen in mei 1943. Exact zeventig jaar na deze befaamde operatie bracht Just Publishers een herdruk uit van Gibsons legendarische autobiografie ‘In zoeklicht en afweervuur’.

Guy Gibson (1918-1944) is één van de bekendste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte snel carrière, vooral binnen Bomber Command. In 1943 kreeg hij de leiding over een speciaal geformeerd eskader dat als doel had om de Ruhrdammen te bombarderen. Deze succesvolle missie maakte van Gibson een legende. In de verplichte rustperiode die volgde op de missie besloot Gibson zijn memoires op papier te zetten. Nadat hij op 19 september toch weer een vlucht maakte en hierbij sneuvelde, werd zijn verhaal ‘Enemy Coast Ahead’ in de winter van 1944-1945 in delen gepubliceerd in de Sunday Express. In 1946 werd het manuscript uiteindelijk in boekvorm uitgegeven. Nauwelijks een jaar later verscheen er ook een Nederlandse vertaling met de pakkende titel ‘In zoeklicht en afweervuur’. Het boek vormde tevens de basis voor het script voor de succesvolle film ‘The Dam Busters’, die in 1955 uitkwam.

Gibson toonde zich een vaardig schrijver en wist een zeer prettig leesbare beschrijving van zijn ervaringen op papier te krijgen. Hij besefte goed dat zijn herinneringen interessant zouden zijn voor het grote publiek en hield hiermee rekening door bepaalde procedures, vaktermen en gebruiken van de Royal Air Force te verklaren of in zijn beschrijving te vermijden. Tegelijkertijd bleek hij nog altijd in staat een zeer authentiek en waarheidsgetrouw verslag van de luchtoorlog te schrijven. Gecombineerd met zijn persoonlijke status binnen Bomber Command en de Royal Air Force maakte dit zijn boek vrijwel direct tot een klassieker.

Bij de eerste uitgave van ‘In zoeklicht en afweervuur’ deden de foto’s in de omslag van het boek vermoeden dat het verhaal voornamelijk over de befaamde aanval op de Ruhrdammen (16/17 mei 1943) gaat. Bij deze heruitgave zou de kaft, vanwege de ondertitel, de onwetende lezer hetzelfde idee kunnen geven. Dit is echter waar het boek alleen maar over gaat. De beschrijving van deze aanval is weliswaar het hoogtepunt van het boek, maar het is een verslag van de ervaringen van Gibson tijdens de gehele oorlog tot aan zijn dood in september 1944. Net als de eerste uitgave bevat de herdruk eveneens geen foto’s om het verhaal te illustreren. Enerzijds is dit jammer, omdat dit zeker een interessante toevoeging zou zijn geweest. Anderzijds is de authentieke opzet van dit boek zo wel gehandhaafd.

De zeventigste herdenking van de onuitvoerbaar geachte aanval op de Ruhrdammen bracht Gibson en zijn ‘Dambusters’ opnieuw onder de aandacht. De heruitgave van Gibsons fascinerende beschrijving van de luchtoorlog maakt het voor een breed lezerspubliek wederom mogelijk om te weten te komen hoe het eraan toeging tijdens een bombardementsvlucht. Een fascinerende beschrijving uit de eerste hand, geschreven door hét icoon van Bomber Command. Het maakt van ‘In zoeklicht en afweervuur’ een must voor iedereen met interesse in de luchtoorlog.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Pieter Schlebaum
Geplaatst op:
16-06-2013
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd aan