Negende Bulletin Tweede Wereldoorlog

Titel: Negende Bulletin van de Tweede Wereldoorlog
Redactie: Perry Pierik, Martin Ros en Jet van Swieten
Uitgever: Aspekt
Uitgebracht: 2006
Pagina's 230
ISBN: 9059112539
Omschrijving:

De Tweede Wereldoorlog kent zoveel facetten en invalshoeken dat het onderwerp door een zeer veelzijdige groep geïnteresseerden bestudeerd wordt. Terwijl de één zich bezighoudt met bepaalde militaire aspecten, wordt de ander geboeid door de politiek, terwijl weer een ander geïnteresseerd is in psychologische, culturele of sociale aspecten. Met het uitgeven van het “Bulletin van de Tweede Wereldoorlog” speelt Uitgeverij Aspekt sinds het jaar 2000 in op deze enorme diversiteit onder haar doelgroep. Elk bulletin bestaat uit verschillende artikelen over diverse onderwerpen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn in elk bulletin ook meerdere recensies en vaste rubrieken opgenomen.

Inmiddels is het “Negende Bulletin van de Tweede Wereldoorlog” uitgegeven met daarin artikelen over Hitlers rol in de oorlogsvoering, het Verzet in strijd voor het behoud van Bevrijdingsdag, kampbewaakster Irma Grese, Loe de Jongs vriendschap met Piet Geyl, het Nationaal Legermonument en nazi-propaganda-activiteiten. Ontroerend is het artikel over ‘de kinderen van Muyserick’, twee jonge kinderen die in de ochtend van 6 november 1944 dodelijk getroffen werden door een kogel uit een Duits geweer, per ongeluk afgeschoten door een 17-jarige jongen. Twee artikelen zijn geschreven door Perry Pierik en hebben verband met zijn studie naar Karl Haushofers invloed op het nationaal-socialisme. Andere bijdragen zijn ondermeer van: Martijn Lak, auteur voor “Historisch Nieuwsblad” en “Geschiedenis Magazine”, Arthur Stam, auteur van onder andere een biografie over Trotski, en Dick Kaajan, medewerker van het Nationaal Archief en de auteur van verschillende publicaties over verzetsstrijder ds. Frits Slomp.

In dit bulletin zijn zes recensies opgenomen, waaronder één over het boek “Ich versuche jeden zu retten” van Thomas Vogel. Dit boek gaat over de Duitse officier Wilm Hosenfeld, bekend geworden door de film “The Pianist”, die de Pools-Joodse pianist en componist Wladyslaw Szpilman hielp met onderduiken en overleven in de ruines van Warschau. Een andere recensie gaat over het boek “Brothers in Arms” van Peter Duffy. Duffy beschrijft in dit boek de geschiedenis van de Joodse partizanengroep van de gebroeders Bielski die opereerden vanuit de bossen van Wit-Rusland.

Ook maakt de rubriek “De lange schaduw van de oorlog” weer deel uit van dit bulletin. Hierin wordt een overzicht gegeven van hoe de Tweede Wereldoorlog nog altijd actueel is. Besproken wordt onder andere de rel tussen China en Japan over het verschil in interpretatie rond de val van de stad Nanjing in 1937, waarbij de Japanse troepen zich schuldig maakten aan ernstige oorlogsmisdaden. Twee verschillende personen die kort aan bod komen in deze rubriek zijn ‘Maverick Ace’ Adrian Warburton, één van de beste piloten van de Britse luchtmacht,en nazi-collaborateur William Joyce, beter bekend als ‘Lord Haw Haw’. Het bulletin sluit af met het ooggetuigenverslag van Harm de Jong over zijn dienst bij de Nederlandse grenstroepen in de meidagen van 1940.

Doordat er behoorlijk veel gevarieerde onderwerpen aan bod komen in dit bulletin zullen veel belangstellenden in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog hierin iets van hun gading terugvinden. Het boek is echter vooral interessant voor de wat meer doorgewinterde geïnteresseerde, want de artikelen zijn over het algemeen wetenschappelijk geschreven en daardoor niet altijd even gemakkelijk te begrijpen voor de lezer met minder kennis. Zeker de artikelen over onderwerpen die je bij voorbaat al minder aanspreken, zijn dan moeilijk door te komen. Wanneer je echter al wat meer bekend bent met de materie en/of vanuit je studie of beroep een wetenschappelijke benadering gewend bent, is dit bulletin een uitstekende manier om op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen in de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
03-09-2006
Laatst gewijzigd:
27-02-2011

Afbeeldingen