Op de valreep

Titel: Op de valreep
Auteur: W.A.J.P. Valkenier
Uitgever: Lanasta
Uitgebracht: 2008
Pagina's 248
ISBN: 9789086160440
Omschrijving:

ôOp de valreepö kan omschreven worden als een combinatie tussen een autobiografie en een historische beschrijving van de dienst op zee. Willem Valkenier beschrijft in het boek zowel zijn leven als zijn loopbaan met een passie, waarbij een grote liefde voor zijn vak naar voren komt. Gaandeweg krijgt de lezer een beeld van de koopvaardij en de marine, voor, tijdens en tot ver na de Tweede Wereldoorlog.

Het boek begint in 1939 met een stuurmans-leerling die Nederland verlaat met de tanker Ondina. Doordat het schip ten tijde van de Duitse inval op 10 mei 1940 zich tussen Curašao en Ghana bevond werd het direct in de oorlogsdienst ingezet. Het boek beschrijft de belevenissen tijdens de slag om de Atlantische Oceaan, de konvooidiensten met al haar gevaren. Met het einde van de Tweede Wereldoorlog stapt Willem Valkenier over naar de Koninklijke Marine (Hydrografische Dienst) en maakt hij de vrijheidsstrijd van IndonesiŰ en de strijd om Nieuw-Guinea mee. Tot zijn pensioen voerde hij het bevel over diverse schepen en marinebases. Willem Valkenier is echter geen man van stilzitten en niets doen, waardoor zijn boek ook zijn vele werkzaamheden na zijn pensioen beschrijft.

ôOp de valreepö is geen spannend jongensboek en lijkt op het eerste oog niet al te interessant voor de gemiddelde lezer van boeken over de Tweede Wereldoorlog. Schijn bedriegt echter in dit geval. De eerste hoofdstukken geven een uitstekend inzicht in het leven en werken in de koopvaardij in oorlogstijd. Naast zijn eigen belevenissen, beschrijft Willem Valkenier ook interessante wetenswaardigheden die rond zijn dienstdoen speelden. Daarnaast is het boek zeer interessant voor een ieder die ge´nteresseerd is in de ontwikkeling van zowel de koopvaardij als de Koninklijke Marine tijdens en sinds de Tweede Wereldoorlog. Het boek geeft een unieke kijk op het leven van deze zeer interessante marineman.

ôOp de valreepö van Willem Valkenier is zeker interessant voor de ge´nteresseerde in de Tweede Wereldoorlog en maritieme geschiedenis en een absolute aanrader voor de ge´nteresseerden in de koopvaardij en de ontwikkeling van de Koninklijke Marine.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Wilco Vermeer
Geplaatst op:
07-07-2008
Laatst gewijzigd:
19-02-2009

Afbeeldingen