1 Group Bomber Command

Titel: 1 Group Bomber Command
Auteur: Chris Ward
Uitgever: Pen & Sword Books
Uitgegeven: 2014
ISBN: 9781473821088
Bladzijden: 331
Omschrijving:

No.1 Group was ťťn van de zeven Bomber Groups in RAF Bomber Command. Elke groep vloog hetzelfde type vliegtuig. Gedurende de oorlog voerden de bommenwerpers van 1 Group in totaal ongeveer 57.900 vluchten uit. Tijdens deze operaties verloren 8577 vliegers hun leven. 1 Group was ťťn van de belangrijkste operationele eenheden van de RAF. Met Chris Wardís "1 Group Bomber Command" is er nu ook een beschrijving van de verrichtingen van de eenheid in oorlogstijd.

Chris Ward is een Britse luchtvaarthistoricus die zich gespecialiseerd heeft in de geschiedenis van Bomber Command. Hij verwierf bekendheid met zijn serie "RAF Bomber Command Squadron Profile". Later publiceerde hij ook nog drie boeken over de Dambusters. "1 Group Bomber Command" is de laatste uitgave in een serie van boeken over de Groups van Bomber Command. Eerder bracht hij al de beschrijvingen van 3, 4, 5 en 6 Group uit. Deze nieuwste titel schreef hij in samenwerking met Greg Harrison en Grzegorz Korcz.

Het boek is opgedeeld in slechts drie hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is een 144 paginaís lange beschrijving die start bij de oprichting van de eenheid op 1 mei 1936 en loopt tot 8 mei 1945. Het beschrijft de meest belangrijke gebeurtenissen in de Group, zoals aanvallen en veranderingen in de commandostructuur. Er zijn voor de meeste aanvallen ook beknopte beschrijvingen van vliegtuigen die tijdens de operatie verloren zijn gegaan. Echter, deze informatie is zeer beknopt. Er is simpelweg te weinig ruimte om al deze gebeurtenissen te beschrijven. Het tweede hoofdstuk is een kort overzicht van feiten, statistieken en algemene informatie. Zo bevat dit gedeelte bijvoorbeeld een overzicht van de bevelhebbers, operationele vliegvelden, vliegtuigtypes, een lijst van operationele squadrons en records voor 1 Group. Het derde en laatste hoofdstuk is een overzicht van alle squadrons die tijdens de oorlog deel hebben uitgemaakt van 1 Group. Deze overzichten bevatten een korte beschrijving van de geschiedenis van het squadron en overzichten van de vliegvelden, bevelhebbers en type vliegtuig waar het squadron gebruik van maakte. Er is eveneens een overzicht van statistieken en een lijst met informatie over de vliegtuigen waarmee gevlogen werd, gerangschikt op registratienummer.

"1 Group Bomber Command" is een geweldig naslagwerk voor iedere person die geÔnteresseerd is in de geschiedenis van deze eenheid van Bomber Command. Het verschaft de lezer een grote hoeveelheid feiten en de gelegenheid om de gegevens van een squadron te vergelijken met een ander squadron. Overzichten zoals de lijst van vliegtuigen gerangschikt op registratienummer zijn een handig hulpmiddel voor onderzoekers. Het is een verbazingwekkende prestatie dat de auteurs zoveel informatie hebben verzameld en het hebben gebundeld in een enkel boek. Het kan ze niet verweten worden dat er een gebrek aan diepgang is in bijvoorbeeld de lijst van vliegtuigen. Er worden hierin zoveel feiten genoemd dat het simpelweg onmogelijk is om deze allen uitgebreid te beschrijven.

Dit boek is niet geschikt voor mensen met een beperkt voorkennis van de luchtoorlog en moet niet gelezen worden gelezen als een globale beschrijving hiervan. Ondanks het gedeelte met de beschrijving Ė het eerste hoofdstuk Ė bevat het boek hiervoor teveel gespecialiseerde feiten. Mensen met een beperkte voorkennis betreffende Bomber Command zouden verdwalen in de enorme hoeveelheid feiten en overzichten. "1 Group Bomber Command" moet dan ook worden gezien als een hulpmiddel voor onderzoekers. Het is een naslagwerk dat uitermate geschikt is om snel zaken op te zoeken, voor vergelijkingen of om informatie te verifiŽren.

Rating: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Pieter Schlebaum
Geplaatst op:
29-09-2014

Afbeeldingen