TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Het Ardennenoffensief

Titel: Het Ardennenoffensief (Originele titel: Ardennes 1944, Hitlers Last Gamble)
Schrijver: Antony Beevor
Uitgever: Ambo/Anthos
Uitgebracht: 2015
Pagina's: 416
ISBN: 9789026327834
Omschrijving:

Al vele boeken zijn er geschreven over het Ardennenoffensief. Dit boek is niet geschreven door de eerste de beste. Antony Beevor heeft een reputatie opgebouwd met fantastische meesterwerken als "Stalingrad" (Stalingrad door Antony Beevor), "Berlijn" en "D-Day" (D-Day door Antony Beevor).

Met "Het Ardennenoffensief" laat Beevor zien dat hij een meester is in gedetailleerd onderzoek en de uitwerking ervan op papier. Het boek is op een zeer prettige wijze geschreven. De lezer wordt meegezogen in een zeer leesbaar verhaal. De strijd in de Ardennen (16 december 1944 - 25 januari 1945) is een praktisch onuitputtelijke geschiedenis van grote en kleine veldslagen, persoonlijke anekdotes, drama en heroïek. Om daar een allesomvattend boek van te maken is een haast ondoenlijke opgave. Beevor heeft zich daarom wat meer geconcentreerd op een aantal highlights in de strijd: de gevechten rondom Bastogne, de Kampfgruppe Peiper, Pattons Third Army en de rivaliteit tussen de opperbevelhebbers, vooral die tussen Montgomery en Bradley. Natuurlijk komen ook andere gebeurtenissen aan bod, maar in minder gedetailleerde mate.

Het boek begint uitstekend doordat Beevor een duidelijke omschrijving geeft van de feiten en omstandigheden aan de vooravond van The Battle of the Bulge. Een verhelderend beeld wordt er gegeven van de situatie in West-Europa aan de vooravond van het offensief. Indrukwekkend is ook de aandacht die Beevor geeft aan de Slag in het Hürtgenwald, een slag die vaak letterlijk en figuurlijk ondergesneeuwd is door het Ardennenoffensief. Beevor geeft verder uitleg over militaire symbolen op kaarten, die hier en daar het verhaal op prima wijze illustreren.

Ook biedt Beevor een verklarende woordenlijst en zijn achterin het boek alle legereenheden die deelnamen aan de slag in de Ardennen, uitgewerkt. Ook de militaire rangen van de deelnemende legers worden uitgelegd en met elkaar vergeleken.

De foto’s die Beevor gebruikt in het boek zijn aan de andere kant weinig verheffend. De foto’s zijn al in vele andere boeken verschenen en hebben derhalve voor de ervaren Tweede Wereldoorlog-enthousiasteling geen meerwaarde. Daar komt bij dat bij een aantal foto’s fouten zijn gemaakt over de feitelijkheden. Slordig en onnodig.

Doordat het boek zo prettig leesbaar is én omdat Beevor met veel interessante feitjes en anekdotes komt, is het boek een leerzaam medium voor degene waarvoor het Ardennenoffensief nog relatief onbekend is. De intonatie van Beevor kenmerkt zich doordat hij de geallieerde (vooral de Amerikaanse) soldaten met een morele verhevenheid laat acteren. Duitsers worden te veel en te vaak als misdadig en crimineel geportretteerd. Zo wordt het Malmedy Massacre in Baugnez (hier werden tientallen Amerikaanse krijgsgevangen door soldaten van de 1. SS-Panzer-Division vermoord) gedurende het hele verhaal als alibi en motief gebruikt om Amerikaanse oorlogsmisdaden te bagatelliseren. Los van het feit dat Beevor hier de lezer verkeerd informeert (de meeste US-soldaten waren tijdens het offensief niet op de hoogte van het Malmedy-massacre en tóch werden ook Duitse krijgsgevangenen doodgeschoten), bekruipt de lezer, na de zoveelste verwijzing naar het Malmedy Massacre, een gevoel van irritatie. De feiten spreken voor zich, Beevor hoeft niet te blijven hameren om zijn punt te maken.

Ten slotte beschrijft Beevor in zijn conclusie wat de consequenties van het Ardennenoffensief waren voor Duitsland, de geallieerden en de Tweede Wereldoorlog.

Conclusie: Voor de lezer die kennis wil maken met de geschiedenis van Het Ardennenoffensief is dit boek uitermate geschikt. De menselijke kant van de slag wordt prima en prettig aangeboden door Beevor. Vele interessante feiten en anekdotes houden de lezer geboeid.

Voor de ervaren Tweede Wereldoorlog-geïnteresseerde is het boek aan de andere kant toch ook wel een teleurstelling omdat er ook veel feitelijke omissies in het boek staan. Ook de het feit dat Beevor duidelijk een zijde kiest en daardoor té vaak een té veel ‘gekleurd’ standpunt inneemt doet afbreuk aan het boek. Derhalve; het boek is een aanrader, maar verwacht geen volledig objectief verhaal.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
26-11-2015
Laatst gewijzigd:
02-04-2019
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd aan