Onland - Het geheime leven van Jan Kessler

Titel: Onland - Het geheime leven van Jan Kessler
Schrijver: Jan Braakman
Uitgever: eigen beheer onland.janbraakman.nl
Uitgebracht: 2015
Pagina's: 129
ISBN: 9789463188128
Omschrijving:

Op een koude novemberdag in 1944 kwam geheim agent Jan Kessler twee Nederlandse handlangers tegen van de Duitse Sicherheitsdienst. De ontmoeting kwam de geheim agent duur te staan, hij moest het met de dood bekopen. Dit gegeven vormt de kern van het zojuist verschenen boek "Onland - Het geheime leven van Jan Kessler". Auteur Jan Braakman beschrijft het leven van de Wassenaarse student tot aan dag dat hij werd gearresteerd.

Met genadeloze precisie reconstrueert Braakman de arrestatie, het verhoor en de berechting van de mannen die daarbij betrokken waren. In een rake kenmerkende vlotte stijl, waarin geen woord te veel staat, beschrijft Braakman hoe Kessler als jongen uit een familie van industriŽlen betrokken raakte bij het werk van de Inlichtingengroep Kees. De Groep Kees was vanaf 1942 tot het eind van de Tweede Wereldoorlog in Nederland actief voor de in Londen gevestigde Militaire Inlichtingendienst.

Kessler bracht aanvankelijk militaire objecten in West-Nederland in kaart. Na Operation Market Garden kreeg hij opdracht inlichtingen in Oost-Nederland te verzamelen, waar hij uiteindelijk in handen van de SD raakte. Kessler liet ondanks een onmenselijk hard verhoor niets los over zijn geheime werk.

Auteur Jan Braakman, die eerder al de boeken "Tegendraads" (2008) en "Klein Nederland" (2010) schreef, heeft met dit onthullende boek over de vergeten Jan Kessler een waardevolle bijdrage geleverd aan de geschiedschrijving. Het zijn de talloze verhalen van grote en kleine helden, die de inkleuring geven aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Daar draagt het vlot geschreven "Onland - Het geheime leven van Jan Kessler" een belangrijk deel aan bij.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Edwin van der Wolf
Geplaatst op:
03-01-2016

Afbeeldingen