TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

A Tour of the Bulge Battlefields

Titel: A Tour of the Bulge Battlefields
Schrijver: William C C Cavanagh & Karl Cavanagh
Uitgever: Pen & Sword
Uitgebracht: 2015
Pagina's: 256
ISBN: 9781473828148
Omschrijving:

Sinds mensenheugenis heeft het bezoeken van slagvelden uit het verleden een bijzondere aantrekkingskracht op mensen gehad. Door de eeuwen heen bezochten velen de historische locaties. Waar dit fenomeen vandaan komt zal zeker voer voor wetenschappers zijn, maar de kern ligt bij het ‘contact’ maken met een historische site; het met alle zintuigen ‘(her)beleven’ van geschiedenis. Niet alleen uit boeken of films, maar in de voetsporen treden van diegenen die er écht bij waren.

De afgelopen eeuw is die aantrekkingskracht alleen maar gegroeid. De Eerste en vooral de Tweede Wereldoorlog hebben vele geïnteresseerden weten te boeien. Boeken, films en internet houden de geschiedenis levend en zorgen ervoor dat velen op pad gaan tijdens een Battlefield-tour. Deze ‘reis’ kan in georganiseerd verband gebeuren. De afgelopen decennia zijn talloze Battle-fieldorganisaties druk doende geweest om hun klanten de ultieme WO2-ervaring te laten beleven. Maar ook het individu kan op eigen gelegenheid op pad. Een prima hulpmiddel daarbij zijn boeken die als een gids fungeren tijdens deze ‘reis door de tijd’.

Het boek "A Tour of the Bulge Battlefields" geeft een prima richting tijdens een bezoek aan de locaties van het Ardennenoffensief.

Het originele boek, geschreven door William Cavanagh is reeds sinds 2001 in de boekhandel verkrijgbaar. Zijn zoon Karl heeft het werk van zijn vader nog eens stevig onder handen genomen en een gereviseerde versie uitgegeven in 2015.

William Cavanagh, zelf ook organisator van Battlefield-reizen, vaak met/voor veteranen, was adviseur en assistent van Charles B. MacDonald (veteraan en bekend schrijver van "A Time For Trumpets" en producent van de videoreeks "D-Day to the Rhine"). Niet de eerste de beste dus.

Het boek is overzichtelijk en duidelijk opgebouwd. Na een inleiding geeft Cavanagh reistips (routes, accommodaties en kaartmateriaal) en een inleiding die de situatie in West-Europa aan het einde van 1944 beschrijft. Achter in het boek staat een lijst van militaire begraafplaatsen (met extra informatie).

Verder beschrijft Cavanagh hier de chronologie van gebeurtenissen tijdens het offensief, geeft hij een beschrijving van de Amerikaanse soldaten die tijdens The Bulge een Medal of Honor hebben verkregen en sluit hij af met een verhaal over de ontdekking van ‘verloren graven’ op Heuvel 88 (Monschau/Duitsland). Het gaat hier om soldaten van de 99ste Infanterie Divisie die gesneuveld zijn tijdens een aanval medio december 1944.

Omdat er tijdens het Ardennenoffensief vele schermutselingen en gevechten geweest zijn op vele locaties, heeft Cavanagh besloten zich te richten op een zestal sectoren in het Ardennen-gebied.

Het boek is derhalve opgedeeld in een zestal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk is een reis op zich. Cavanagh geeft duidelijk aan hóe je moet rijden, waar je moet stoppen en wat er te zien is. Bij elke locatie geeft hij feitelijke informatie, foto’s, kaartmateriaal en anekdotes van veteranen of andere ooggetuigen. Dit maakt de beleving van de geschiedenis extra groot.

Cavanagh richt zich in zijn boek op de volgende gebieden:

  1. De regio Monschau-Höfen-Wahlerscheid- Elsenborn Ridge, in het uiterste noorden van het Ardennenoffensief.
  2. De Route van Kampfgruppe Peiper in de regio Losheim-Malmedy-La Gleize.
  3. Het gebied van de "Losheim Gap" met de Schnee Eifel-Schoenberg-St Vith en Vielsalm.
  4. Regio Bastogne, met daarin Dasburg, Clervaux en de gevechten rondom Bastogne.
  5. Het meest westelijke gedeelte van het Ardennenoffensief, van ‘Parkers Crossroads’ tot Dinant aan de Maas.
  6. Het Luxemburgse gedeelte, met Hoesdorf, Wallendorf, Diekirch en Ettelbrück.

Zo krijgt de lezer een prima beeld van het Ardenneoffensief en de verschillen die er waren in de diverse regio’s. De lezer/gebruiker van het boek kan een keuze maken en zich bijvoorbeeld gedurende één dag richten op één van de sectoren.

Conclusie: Cavanagh is erin geslaagd om een overzichtelijk boek te produceren dat daarnaast ook nog erg gebruiksvriendelijk is. De lezer/gebruiker heeft met dit handzame boek een ultieme gids bij zich wanneer hij op pad is in de Ardennen. Mocht er al iets negatiefs over het boek gezegd mogen worden dan is het dat het in het Engels is geschreven en uitgebracht. Niet iedereen is even bedreven in het lezen van Engels. Het zou daarom dan ook niet misstaan wanneer het boek ook in andere talen kon worden uitgegeven. Dat zou het bereik onder Tweede Wereldoorlog-geïnteresseerden alleen maar vergroten.

Al-met-al is het boek een grote aanrader voor iedereen die de slagvelden van het Ardennenoffensief wil gaan bezoeken.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
09-01-2016
Laatst gewijzigd:
15-01-2016
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen