Kampfgruppe Peiper - de wedloop naar de Maas

Titel: Kampfgruppe Peiper - de wedloop naar de Maas
Schrijver: David Cook & Wayne Evans
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: 2016
Pagina's: 272
ISBN: 9789089750372
Omschrijving:

In de vroege ochtenduren van de 16de december 1944 werden de Amerikanen in de Belgische en Luxemburgse Ardennen opgeschrikt door een enorme Duitse aanvalsmacht die onverwacht de dun bezette linies overspoelde.

Operatie Wacht am Rhein was Hitlers laatste grote offensief in het Westen met als doel door te stoten naar Antwerpen en zo de Britse 21ste Legergroep en het Amerikaanse 9de Leger af te snijden van hun bevoorradingsbronnen om hen zo tot overgave te dwingen. Dit zou een enorme klap voor de geallieerden zijn. De reactie hierop zou dan, volgens Hitler, een onderhandeling met de Duitsers zijn over het staken van de strijd in het westen, hetgeen voor Hitler ruimte creëerde om de strijd in het oosten voort te zetten. Dit plan kwam uit de koker van Hitler en kon op weinig steun van de Duitse commandanten rekenen. De Führer was echter niet voor rede vatbaar.

Een van de spitsen tijdens het offensief was de gevechtsgroep (Kampfgruppe) van Obersturmbannführer Joachim Peiper die als doel had zo snel mogelijk door de stoten tot aan de bruggen van de Maas en van daaruit richting Antwerpen.

Vanwege het slechte terrein, gebrek aan munitie en brandstof én felle tegenstand van de Amerikanen kwam de aanval van Peiper al snel tot stilstand en moesten de restanten van Kampfgruppe Peiper, met achterlating van alle voertuigen en vele doden en gewonden, reeds na acht dagen te voet hun weg terug zoeken naar de Duitse linies. De Maas was bij lange na niet gehaald.

Al vele boeken zijn er verschenen over het Ardennenoffensief. Vaak was 'Kampfgruppe Peiper' daarbij een dankbaar onderwerp. Peiper, het prototype van een Waffen SS-soldaat, is een persoon die tot de verbeelding spreekt en wiens Kampfgruppe van zich heeft laten spreken tijden het Ardennenoffensief. Velen zijn op zoek gegaan naar tastbare historische locaties in de Ardennen, daarbij geholpen door de vele literatuur die voorhanden is.

Schrijvers David Cooke is een bekende auteur van militair historische boeken en een veelgevraagde Battlefield-gids. Wayne Evans maakt een studie van het 6de Panzerleger (waarvan Kampfgruppe Peiper een onderdeel uitmaakte).

‘Kampfgruppe Peiper, de wedloop naar de Maas’ is een handzaam boek dat nu juist dat kleine stukje Ardennen waarin de Kampfgruppe actief was uitvergroot en een gedetailleerde beschrijving geeft. Het boek geeft allereerst een beeld van de actualiteit van de dagen vóór het offensief. Daarna worden de hoofdpersonen beschreven en krijgt de lezer meer informatie over de omstandigheden, het materieel, etc. De organisatiestructuur en uitrusting van de Kampfgruppe (en haar tegenstanders) worden duidelijk in beeld gebracht.

Conclusie:

Aangezien er reeds vele boeken over dit onderwerp verschenen zijn is de vraag terecht of deze titel iets toevoegt aan de reeds enorme stapel vergelijkbare boeken.

In dit boek wordt, gezien vanuit zowel Duits als geallieerd gezichtspunt, de route van Jochen Peiper en zijn Kampfgruppe met veel oog voor detail gereconstrueerd. ‘Kampfgruppe Peiper, de wedloop naar de Maas’ geeft een duidelijk beeld van de strijd van dag tot dag, onder andere aan de hand van kaartmateriaal, beschrijvingen en anekdotes van hen die er bij waren. Hiermee creëren de schrijvers een pakkend en duidelijk beeld van die dagen in december 1944. Achterin het boek geeft een ‘Slagveldtour’ de lezer nog meer ‘munitie’ om op pad te gaan in de voetsporen van de Kampfgruppe Peiper. Dit boek is voor de enthousiasteling die in de voetsporen van Peiper wil treden een waarlijke must-have en voegt derhalve wel degelijk iets toe aan de reeds behoorlijke bibliotheek die al bestaat uit boeken over het Ardennenoffensief.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
12-05-2016

Afbeeldingen