Hitlerjugend - het verhaal van Hitlers kindsoldaten

Titel: Hitlerjugend - het verhaal van Hitlers kindsoldaten
Schrijvers: Hans Seidler en Ian Baxter
Uitgever: BBNC Uitgevers
Uitgebracht: 2016 (in 2013 uitgebracht als Images of War - Hitler’s Boy Soldiers)
Pagina's: 112
ISBN: 9789045319629
Omschrijving:

De Hitlerjugend (Hitlerjeugd) was de nationaalsocialistische jeugdbeweging in nazi-Duitsland. De meisjesorganisatie Bund Deutscher Mädel was een onderdeel van de Hitlerjugend (HJ). Voortbordurend op de populaire jeugdbewegingen, Wandergruppen en verkennerij werd de HJ gezien als dé voorbereiding (Nachwuchs) voor de NSDAP en het leger.

De Hitlerjugend werd in 1922 opgericht, maar stelde de eerste jaren niet veel voor. Op 27 juli 1926 werd de Hitlerjugend pas door Adolf Hitler goedgekeurd. Het werd toen een paramilitaire organisatie en was samengesteld voor jongens in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. In 1932, het laatste jaar van de Weimarrepubliek, had de Hitlerjugend ongeveer 100.000 leden. In december 1936 telde de HJ net iets meer dan 5 miljoen leden. Elk lid was ingevoerd en getraind in de nazi-ideologie en de krijgskunst. In geen enkel ander land bestond in die jaren een jeugdbeweging die zo vitaal en omvangrijk was als de Hitlerjugend.

In het boek staan prachtige foto’s die vaak nog niet eerder vertoond zijn. Het boek laat zien hoe de HJ zich ontwikkelde gedurende de tijd en hoe de HJ ondersteuning bood aan tal van overheidsorganisaties zoals de posterijen, de Reichsbahn (Spoorwegen), brandweer, luchtafweer en vooral niet te vergeten: het leger.

De HJ was onderverdeeld in een aantal specialismen zoals de Marine-HJ, Flieger-HJ en Motor-HJ. Allemaal als voorbereiding op een carrière in het leger. De jongens moesten natuurlijk aan een aantal raskenmerken voldoen en van hen werd verwacht dat ze fanatieke gehoorzaamheid toonden aan de Führer.

De tijd voor een overstap naar het leger was aangebroken in 1943, toen het Duitse leger enorme verliezen geleden had en er dringend behoefte was aan ‘vers bloed’. Hitler vond dat de HJ klaar was om die taak op zich te nemen. Het boek beschrijft hoe de HJ-leden werden gerekruteerd voor de 12de SS-divisie ‘Hitlerjugend’ en hoe deze jonge krijgers, vaak zeer fanatiek, meestreden in Frankrijk, Rusland en Hongarije. De nieuwe Waffen-SS-soldaten werden getraind in het Belgische Beverloo. Tienduizend jongens vanaf de leeftijd van 16 jaar werden daar klaargestoomd voor het ‘echte werk’.

Het boek over de Hitlerjugend omschrijft de feiten en omstandigheden rondom de training van de jongens en geeft een goed beeld van de introductie van de HJ-divisie op het slagveld in Normandië, vlak na de invasie van de geallieerden. De soldaten van de 12de SS stonden bekend om de onverschrokken, meedogenloze manier waarop zij hun leven gaven voor het vaderland. De verliezen waren schrikbarend hoog, omdat deze jongens zich vaak letterlijk doodvochten. De geallieerden waren enorm onder de indruk van de vaardigheden en volharding van deze jonge krijgers.

Het boek beschrijft dat na de catastrofale gevechten in Normandië en Rusland de HJ-divisie nauwelijks weer op kracht (en aangevuld met nieuwe soldaten) gekomen was op het moment dat Hitler besloot dat de HJ-divisie een belangrijke rol zou krijgen tijdens het Ardennenoffensief in december 1944. Ook dit verliep rampzalig. Hierna kreeg de divisie opdracht om in Hongarije de aanstormende Russen tegen te houden.

Achterin het boek staan in een bijlage de slagorde van de 12de SS-Panzerdivisie in Frankrijk en tevens wordt een beeld gegeven van de opstellingen van de restanten van het leger (toen onderdeel van het 12de Leger) in april 1945.

Conclusie:

Het door Seidel en Baxter samengestelde boek bestaat hoofdzakelijk uit foto’s. Bij de foto’s staat vaak een korte beschrijving of uitleg. Opvallend is dat bij veel foto’s bijna letterlijk dezelfde tekst staat.

Als introductie van de 12de SS divisie is dit boek een prima opstap. Er wordt wat globale informatie gegeven die een goede indruk geeft. Vooral de foto’s geven een intrigerend beeld van de divisie. Indrukwekkend zijn de foto’s van zwaarbewapende soldaten, gehard in de strijd, maar met kindergezichten.

Seidler en Baxter hebben een aardig boekwerkje met mooie foto’s samengesteld dat een mooie aanleiding biedt om op zoek te gaan naar meer verdieping.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
11-07-2016

Afbeeldingen