TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reisgids naar de Tweede Wereldoorlog

Titel: Reisgids naar de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Sam Van Clemen
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Uitgebracht: 2005
ISBN: 90 02 21480 4
Bijzonderheden: geen
Omschrijving: Historicus Sam Van Clemen verdiende als auteur reeds zijn sporen met zijn publicaties "Turnhout tijdens de Eerste Wereldoorlog" en "Turnhout tijdens de Tweede Wereldoorlog" (samen met Harry de Kok). Hij heeft ook meegewerkt aan "Antwerpen bevrijd. De bezetting en bevrijding in 250 aangrijpende foto's". Met zijn reisgids neemt hij ons mee doorheen gans België op zoek naar tekens die ons aan de Tweede Wereldoorlog herinneren. En dat blijken er heel wat te zijn...

Van Clemen deelde zijn boek in in vier grote delen, aan de hand van de vier belangrijke chronologische fases van de Tweede Wereldoorlog: de mobilisatie en de Duitse inval (1939-1940), de bezetting (1940-1944), de bevrijding en het V-bommenoffensief (1944-1945) en het Ardennenoffensief (1944-1945). Elk hoofdstuk, op het vierde na, is op dezelfde manier ingedeeld. Na een algemene, maar korte historische beschrijving volgt er een bespreking van de interessante oorlogslocaties, in alfabetische volgorde. Bij elke locatie wordt uitgelegd wat er precies op die plaats is gebeurd. De lezer krijgt ook informatie over de ligging, de openingsuren (indien van toepassing) en bijkomende informatie. Op die manier weet je bijvoorbeeld dat bij een bezoek aan het fort van Barchon warme kledij, gepast schoeisel en een zaklamp handig zijn.

In het eerste hoofdstuk komen heel wat forten en bunkers aan bod (Barchon, Eben-Emael, Liezele, Tancrémont). Wist u dat dat laatstgenoemde fort zich pas op 29 mei 1940 overgaf, een dag na de Belgische capitulatie? Hoofdstuk twee is, zoals gezegd, gewijd aan de periode van de Duitse bezetting. Hier ligt dus de nadruk op Jodenvervolging (bv. Dossin-kazerne), bombardementen (Mortsel, 5 april 1943), het verzet (het nationaal monument van de weerstand in Hechtelt), het Duits bestuur (Gestapo-hoofdkwartier in Brussel), enz. Ook van de periode vlak voor en na de bevrijding vallen heel wat zaken te herdenken: de V-bom op cinema Rex in Antwerpen, de gesneuvelde Canadese soldaten in Maldegem, de omgekomen Poolse vliegeniers in Sint-Denijs-Westrem,....

Het vierde hoofdstuk is een beetje een buitenbeentje in het geheel. Het is namelijk opgevat als een echte reisgids. We worden via vijf uitgestippelde routes (met kaart) meegenomen langs de belangrijkste plaatsen van het Ardennenoffensief, één van laatste stuiptrekkingen van de Tweede Wereldoorlog. De routes zijn gebaseerd op een brochure van de Waalse Dienst voor Toerisme, die door de auteur inhoudelijk verder werden uitgewerkt. De zesde route slingert langs plaatsjes in het Groothertogdom Luxemburg. Ook hier staat de Slag om de Ardennen centraal.

Dankzij dit eenvoudige, maar duidelijke opzet neemt de auteur ons mee naar meer dan tweehonderd kleine en minder kleine plaatsen (forten, bunkers, monumenten, musea,...) in België die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Meer dan honderd foto's illustreren het geheel. Uiteraard is het boek niet compleet - hoe kan dat ook? Toch is het werk van Van Clemen veel meer dan een gewone reisgids: het is een bron van informatie, een onmisbaar naslagwerk voor die vele kleine, maar o zo interessante verhalen achter de vaak verweerde monumenten en kerkhofmuren. Bovendien hoef je er niet eens ver te reizen: ze liggen in ieders buurt, zo blijkt.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Gerd Van der Auwera
Geplaatst op:
12-01-2006
Laatst gewijzigd:
03-07-2013
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen