Nederlandse Spitfires

Titel: Nederlandse Spitfires
Ondertitel: In cijfers en letters
Schrijver: Harry van der Meer
Uitgever: Lanasta
Uitgebracht: december 2016
Pagina's: 308
ISBN: 9789086161331
Omschrijving:

De Britse Supermarine Spitfire is misschien wel het meest bekende en meest tot de verbeelding sprekende jachtvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa gebruikt werd. Het toestel werd in 1938 in productie genomen door Supermarine Division Vickers Armstrong Ltd. In totaal werden er 20.340 toestellen van dit type gebouwd, die voornamelijk door de Royal Air Force (RAF) werden ingezet. De geheel van metaal vervaardigde en met een Rolls Royce Merlin motor uitgeruste Spitfires kregen grote bekendheid door de deelname aan de Slag om Engeland in de tweede helft van 1940. Alhoewel de Hawker Hurricane het meest gebruikte Britse jachtvliegtuig was tijdens de slag in het Engelse luchtruim, maakten de wendbare en snelle Spitfires het verschil. Ze worden dan ook vaak vergeleken met hun Duitse tegenhanger: de Messerschmitt Bf 109. Kenners menen dat de Spitfires en de Messerschmitts elkaar in vliegeigenschappen weinig ontliepen.

De Spitfires werden zoals gezegd voornamelijk gevlogen door de RAF, maar ook gebruikt door de Amerikaanse, Australische, Zuid-Afrikaanse en zelfs de Italiaanse luchtmachten. Ook Nederland vloog mondjesmaat met de Spitfire en in 1986 verscheen het boekje "Dutch Spitfires Part I" over deze toestellen. De auteur van "Nederlandse Spitfires", Harry van der Meer, al sinds zijn kinderjaren een ware Spitfire-fan, werkte toen al mee aan die uitgave. Maar dat boekje was wel van een ander kaliber dan de 308 pagina`s tellende hardcover die nu verschenen is over dit onderwerp. Waar komt dan al die extra informatie vandaan? De auteur kwam tot de ontdekking dat de Spitfires die toegewezen werden aan Nederlandse piloten in dienst van de RAF, door de Nederlandse staat betaald moesten worden. Verder draaide Nederland ook op voor de kosten van het onderhoud van die vliegtuigen zodat Harry van der Meer terecht besloot dat al die toestellen ook tot de Nederlandse Spitfires gerekend mogen worden. Tenslotte zijn er ook gegevens in het boek opgenomen van alle bekende Spitfires die in Nederland zijn neergekomen en waar hier en daar nog onderdelen van te vinden zijn.

Volgens het begeleidend schrijven van de uitgever geeft "Nederlandse Spitfires" een overzicht van de Britse jachtvliegtuigen die door Nederland werden gebruikt vanaf 1943 tot en met heden. De samenstelling is gebaseerd op archieven, correspondentie, interviews met de gebruikers en hun familie, onderzoek door derden en eigen onderzoek. Om het boek nog completer te maken, zijn de namen opgenomen van de vliegers die tijdens de oorlog met Spitfires hebben gevlogen, onder wie ook enkele Nederlandse vrouwen. Tevens bevat het boek een lijst van tijdens de oorlog in ons land neergekomen Spitfires welke na jaren van onderzoek door de Studie Groep Luchtoorlog 39-45 beschikbaar werd gesteld. Tenslotte is een deel van het Operations Record Book van No. 322 (Dutch) Squadron opgenomen voor hen die willen weten wat de vliegtuigletter was van een 322 Spitfire tijdens operationele vluchten. In het voor- en nawoord komen de mannen achter de enige nog vliegende Nederlandse Spitfire aan het woord, alsmede vindt de lezer hier vliegtechnische beschrijvingen van generaal-majoor b.d. B. Macco die heel lang op Ďonze Spitfireí vloog.

Hetzelfde begeleidend schrijven noemt "Nederlandse Spitfires" een naslagwerk en de doelgroep liefhebbers van historische luchtvaart. Hiermee geeft de uitgever precies aan wat de uitgave in feite is, wat door de ondertitel "In cijfers en letters" bevestigd wordt. Het is een verzamelwerk waarvan de geschreven teksten ondergeschikt zijn aan de gegeven informatie. En dat is maar goed ook, want die stukken tekst, die alle informatie enigszins aan elkaar moeten schrijven, zijn van matige kwaliteit, zowel grammaticaal als spellingtechnisch.

Omdat het een naslagwerk betreft zijn de vele opgenomen lijsten en tabellen in de uitgave een must, maar het deel van het Operations Record Book 322 Sqn. had misschien beter niet toegevoegd kunnen worden. De lijst beslaat maar liefst 130 van de 308 pagina`s en bestaat uit gescande kopieŽn die niet altijd even goed te lezen zijn. De lijst is bovendien afgedrukt op papier van kopieerkwaliteit en niet op het stevige hoogglans kwaliteitspapier dat we van de Lanasta-boeken gewend zijn. Het Record Book als geheel doet daarom enigszins afbreuk aan de totale presentatie van de uitgave. Desalniettemin zal "Nederlandse Spitfires" zeker zijn weg vinden naar de boekenplanken van de genoemde doelgroep en niet misstaan tussen al die andere naslagwerken over historische luchtvaart, juist omdat het een zeer volledig en compleet overzicht geeft van alle Nederlandse Spitfires.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
08-01-2017

Afbeeldingen

De enige overgebleven vliegende Spitfire in Nederland.