TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Deutsche Kampfpanzer im Einsatz 1939-1945

Titel: Deutsche Kampfpanzer im Einsatz 1939-1945
Schrijver: Wolfgang Fleischer
Uitgever: Nebel Verlag GmbH/DŲrfler Zeitgeschichte
Uitgebracht: 2000
Pagina's: 78
ISBN: 9783895553097
Omschrijving:

Over tanks is veel geschreven. De meeste wetenschappelijke en populairwetenschappelijke boeken behandelen algemene tankgeschiedenis, Duitse tanks of zijn encyclopedisch van aard. Wolfgang Fleischer schreef een kort boek over Duitse tanks. 'Deutsche Kampfpanzer im Einsatz 1939-1945' (2000) geeft een totaaloverzicht van Duitse tanks met weinig tekst en veel fotomateriaal.

Het boek telt ongeveer tachtig pagina's en beschrijft in een voorwoord de ontwikkelingsgeschiedenis van Duitse tanks. Daarbij worden de belangrijkste tanks besproken. Ook de rol en inzet van Heinz Guderian wordt besproken. Vanaf pagina dertien worden de opeenvolgende Duitse tanks met illustraties (kort) beschreven. De Panzerkampfwagen I was de eerste in massaproductie gebouwde tank van Hitler-Duitsland. Vanaf pagina zestien komt de Panzerkampfwagen II aan bod. Interessant fotomateriaal vergezelt de (korte) tekst. De Panzerkampfwagen III wordt vanaf pagina vijfentwintig besproken. Ook de overige tankmodellen: de Panzerkampfwagen IV, V en VI worden allen van interessant fotomateriaal voorzien. Van de Tiger II worden slechts twee foto's getoond. Technische aanduidingen laat de auteur niet onvermeld. Vanaf pagina drieŽnzestig worden 'Sonderfahrzeuge' behandeld: bijzondere voertuigen die in kleine aantallen gebouwd zijn. Ook 'Beutekampfwagen' (veroverde tanks) komen aan bod. Opvallend is dat de auteur zijn geraadpleegde literatuur in het begin van het boek vermeldt (pagina vier).

Gezien de hoeveelheid foto's en weinig tekst mag dit boek een visueel overzicht genoemd worden. Als aanvulling op andere tankpublicaties is dit werk de moeite waard. De bij de foto's vermelde tekst is kort en krachtig: niet teveel details worden gegeven. Voor iedereen die geÔnteresseerd is in de inzet van tanks tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit boek interessant!

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
23-01-2017
Laatst gewijzigd:
13-12-2018
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen