De Tweede Wereldoorlog

Titel: De Tweede Wereldoorlog - De complete geschiedenis van 1939-1945 in woord en beeld
Schrijver: Richard Overy
Uitgever: Omniboek
Uitgebracht: 2017
Pagina's: 258
ISBN: 9789401909167
Omschrijving:

Het schrijven van een allesomvattend boek over de Tweede wereldoorlog is niet alleen geen sinecure; het is eigenlijk ook praktisch onmogelijk. Ricard Overy (1947, professor aan de universiteit van Exeter en befaamd schrijver van vele internationale bestsellers) heeft een uitermate verdienstelijke poging ondernomen.

Het boek beslaat het zes jaar durende conflict dat de wereld veranderde. Vanaf de eerste Duitse Blitzkrieg-aanval tot en met de naweeŽn van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki krijgt de lezer een compleet beeld van het verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Dit boek beschrijft chronologisch de gebeurtenissen vůůr, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog van maand tot maand. Vele fotoís en kaarten geven een zo compleet mogelijk beeld. De eerste jaren vol met Duitse successen die er toe leidden dat praktisch heel Europa en Noord-Afrika onder Duitse controle stonden tot en met de complete ineenstorting van het Duitse Rijk.

Het boek laat zien hoe de geallieerden stap voor stap de overhand kregen en de asmogendheden steeds verder in het nauw werden gedreven. Natuurlijk wordt het bloedige strijdtoneel in AziŽ niet vergeten waar de Japanners uiteindelijk ook het onderspit moesten delven.

Zoals gezegd is het natuurlijk ondoenlijk om werkelijk Šlle feiten van de Tweede Wereldoorlog te benoemen. Dat is dan ook niet gelukt. De grootste op ťťn dag uitgevoerde luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog, operatie Varsity, wordt bijvoorbeeld op geen enkele manier benoemd.

De hoeveelheid informatie die op de paginaís staat is overweldigend, maar heeft als minpunt dat het lettertype hier en daar erg klein en onduidelijk is, zodat voor een groot gedeelte van de oudere lezers een leesbril een absolute must is. Het is ook jammer dat het mooie kaartmateriaal vaak heel klein in een hoekje wordt geduwd, waardoor echte bestudering een ware uitdaging wordt.

Conclusie:

De titel van het boek ĎDe Tweede Wereldoorlog in woord en beeldí doet zijn naam eer aan. Dit boek zal aantrekkelijk zijn voor iedere liefhebber van de Tweede Wereldoorlog. Het kan een buitengewoon handig boek zijn om vooral kinderen kennis te laten maken met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het boek is mooi, handzaam, stevig en door de vele fotoís en kaarten krijgt de lezer al snel een aardig beeld van de diverse aspecten van de oorlog. Kortom, het boek misstaat zeker niet in iedere boekenkast, maar is ook voor gebruik op scholen uitermate geschikt.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
14-03-2017
Laatst gewijzigd:
18-03-2017

Afbeeldingen