TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

SS Grenadiers on the Russian Front

Titel: SS Grenadiers on the Russian Front
Schrijver: Bob Carruthers
Uitgever: Pen and Sword Military
Uitgebracht: 2016
Pagina's: 160
ISBN: 147386836X
Omschrijving:

Het boek 'SS Grenadiers on the Russian Front' (2016) van Bob Carruthers geeft een visueel overzicht van de inzet van Waffen-SS eenheden aan het Oostfront. Het boek bevat een fotografisch overzicht bestaande uit zwart-wit foto's. Duidelijke en vaak zeldzame foto's worden getoond waardoor de lezer een beeld krijgt van de inzet van Waffen-SS eenheden in de Sovjet-Unie. De publicatie begint met een korte introductie waarbij het ontstaan, de organisatie en de inzet van de Waffen-SS wordt besproken. Beschreven wordt dat de Waffen-SS de gewapende 'tak' van de SS was: bewapende, politiek gemotiveerde SS'ers. Het waren vaak Waffen-SS'ers die door hun fanatieke nationalistische overtuiging de ergste misdaden tegen de menselijkheid pleegden. Dat fanatisme keerde tegen hen en zorgde ervoor dat Sovjetsoldaten geen enkele moeite hadden om Waffen-SS'ers te executeren.

Het boek begint met een hoofdstuk over 'Operatie Barbarossa', de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in juni 1941. Duidelijke close-up foto's geven een indringend beeld. Te zien zijn marcherende soldaten, maar ook voertuigen en ander wapentuig. Sovjettanks worden af en toe afgebeeld. Bij elke foto staat een korte tekst die toelichting geeft. Aanvankelijk verliep de oorlog aan het Oostfront voor de Duitsers voorspoedig, maar na de intrede van hevige regenval in de herfst en de winterkou werd vechten een steeds moeilijkere opgave. Kou en regen konden demotiverend werken. Veel Duitse soldaten zijn niet door Sovjetsoldaten om het leven gekomen, maar door natuurlijke omstandigheden in de Sovjet-Unie. Ook infecties speelden een grote rol bij het aantal gewonden.

Opvallend is dat nauwelijks foto's getoond worden die de misdaden van de Waffen-SS aan het Oostfront belichten. Met name foto's die gevechtsacties en rustmomenten tonen zijn afgebeeld. Foto's van 'hogere lagen' (officieren, majoors, generaals) worden nauwelijks getoond. Het boek is gericht op de oorlog aan het Oostfront vanuit de ogen van de 'gewone' soldaat.

Het unieke beeldmateriaal toont de oorlog aan het Oostfront. Het zijn indringende beelden van de realiteit: zo zag de oorlog aan het Oostfront eruit indien je Waffen-SS'er was. Foto's die de misdaden van SS grenadiers tonen ontbreken echter. De volgende verantwoording wordt in het boek gegeven: 'these rare images capture the combat history of the Waffen-SS in the East, and traces the downward curve from the optimism of the opening stages of the war through the challenges of Barbarossa, to the long and bloody retreat pursued by a numerically superior enemy'. Het geheel in ogenschouw nemend mogen we stellen dat het boek een waardevol fotografisch document is. Alleen al dat gegeven zorgt ervoor dat het boek de moeite waard is om aan te schaffen!

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
02-04-2017

Afbeeldingen