Coming Down in the Drink

Titel: Coming Down in the Drink
Schrijver: Sean Feast
Uitgever: Pen & Sword
Uitgebracht: 2017
Taal: Engels
ISBN: 9781473891531
Omschrijving:

De schrijver is de 50-jarige Engelsman Sean Feast. Na zijn schooltijd begint hij in 1985 te werken als journalist voor zakelijke tijdschriften. Via de wereld van PR en reclame wordt hij directeur en mede-eigenaar van een mediabedrijf dat werkt aan belangrijke uitgaven van de defensiebranche en de financiële wereld. Ook is omgang met de pers een deel van zijn werk, wat ook leidt tot zijn functie als officiële woordvoerder voor de Britse incassobedrijfstak.

In 1999 start zijn schrijverscarrière met het schrijven van het boek ‘Flying through Fire’, over een oom die als piloot in december 1944 is neergeschoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn toenmalige baas, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, hielp hem hierbij. Hij mocht vervolgens over de ervaringen van zijn baas in een Special Duty Squadron van de RAF een boek schrijven: ‘Carried on the Wind’.

Feast gaat ook naar reünies van het squadron van zijn baas en ontmoet daar een veteraan die deel uitmaakte van de zogeheten ‘Pathfinders’. De pathfinders zijn de voorhoede van een bombardementsvlucht. Voor zijn aandeel aan een speciale aanval op de haveninstallaties van Keulen in 1943 ontvangt een persoon het Victoria Cross. Het boek over deze speciale aanval is genaamd: ‘Heroic Endeavour’. Dit is het begin van een serie boeken over het Britse Bomber Command.

Door de vele interviews met veteranen en informatie over ‘pathfinders’ volgt er nog een boek over dit onderwerp, ‘Master Bombers’. Hij krijgt hierbij medewerking van een ingenieur die een Distinguished Service Order (DSO) ontving voor 108 missies in zware bommenwerpers. Met deze veteraan ontstaat een band en Feast schrijft een boek over deze man, die ook na de oorlog blijft vliegen voor de RAF.

Opvallend is dus dat de schrijver zijn boeken vaak schrijft in samenwerking met veteranen of met andere auteurs. Allerlei projecten gaan lopen en het ene boek na het andere verschijnt, waarbij Sean Feast fungeert als enige auteur of als medeauteur. Dit jaar (2017) verschijnt zijn eerste boek voor uitgever Pen & Sword. De teller van de door hem of mede door hem geschreven boeken staat nu op 15.

Het nieuwste boek, ‘Coming down in the Drink’, gaat over de Ier John Brennan (1921). Hij hoeft niet in dienst maar vertrekt uit avonturisme naar Engeland. Van chef-kok in het burgerleven neemt hij in januari 1940 dienst bij de Britse RAF. Geplaatst in het Midden-Oosten in 1941, is John de voorste schutter van een Wellington, die dagelijks naar Benghazi vliegt om de vijandelijke schepen te bombarderen om belangrijke munitie- en voedselleveringen aan de Duitse troepen van het Afrika Korps te verhinderen. John draait veel vlieguren (300) op veel missies. In 1942 krijgt zijn toestel tijdens een missie motorproblemen en komt in de zee terecht.

Hierdoor wordt hij lid van de zogeheten ‘Goldfish Club’ (een benaming voor alle bemanningen die in de zee een noodlanding moesten maken). John was onderofficier in de rang van sergeant en wordt aan het einde van de Afrikaperiode aangemeld voor bevordering tot officier in de rang van luitenant.

Teruggeplaatst in Engeland overleeft hij ook een vliegtuigcrash tegen een berg. Van schutter wordt hij omgeschoold tot (draadloos) verbindingsman. Hij dient zelfs als instructeur en vliegt weer vele missies. Hij wordt onderscheiden met het Distinguished Flying Cross (DFC).

John is een van de weinige overgebleven leden van de Goldfish Club. Hij heeft 63 operaties meegemaakt. Van de vergeten of weinig bekende oorlog in het hete en zanderige Midden-Oosten tot aan het groene en besneeuwde Yorkshire.

Het boek is afwisselend. Zo lees je over het leven in de hete, droge woestijn met het voortdurende verplaatsen van de vliegvelden en alles er omheen. Het waren steeds nieuwe plekken in de hete zandvlakten. Totaal anders dan de vliegvelden van waaruit hij het tweede deel van de oorlog zou meemaken. Plotselinge zandstormen, het leven in een tentenkamp, de hitte en de plotselinge verplaatsingen als de frontlijn ingrijpend veranderd door terreinwinst of juist door terugtrekking van troepen.

Het verhaal is een algemeen verhaal met allerlei verzamelde feiten over de oorlog, afgewisseld met stukken tekst van de veteraan zelf, afkomstig uit interviews en andere gesprekken. Het boek leest makkelijk weg. De foto’s in het boek zijn verhelderend, zeker de foto’s van de oorlog in Afrika. De oorlog in Afrika en zeker de luchtondersteuning aan dit front is voor velen een onbekend terrein. Daar is nu verandering in gekomen, want dankzij dit boek krijg je ook meer inzicht in de strijd in dat werelddeel.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
28-05-2017

Afbeeldingen