TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Discipelen van de duivel

Titel: Discipelen van de duivel - Hitler en zijn handlangers
Auteur: Anthony Read
Uitgever: Balans
Uitgebracht: 2004
Pagina's 996
ISBN: 9050187269
Omschrijving:

Toen president Hindenburg op 2 augustus 1933 overleed, werd Adolf Hitler Führer van het Duitse Rijk. Hij verkreeg dictatoriale macht. Aan dit moment ging een lange voorgeschiedenis vooraf. Al vanaf het moment dat Hitler zich in 1919 aansloot bij de Deutsche Arbeiders Partij had hij vergaande politieke ambities. Uiteindelijk had hij nog maar één doel voor ogen: de leider van het Duitse volk worden. Toespraken in bierkelders, vechtpartijen op straat met communisten en een poging tot een staatsgreep; dit alles kwam kijken bij zijn reis naar de macht. Het moge duidelijk zijn dat Hitler dit niet alleen heeft kunnen doen. Hij was niet alleen afhankelijk van zijn kiezers, maar ook van een heleboel handlangers. Onder andere de hoog gedecoreerde oorlogsheld Hermann Göring, de volksmenner Joseph Goebbels en de gewelddadige SA-leider Ernst Röhm hebben een enorm belangrijke rol gespeeld bij de opkomst van Hitler en de NSDAP.

Ook tijdens zijn machtsperiode was hij afhankelijk van vele trouwe volgelingen. Zij leverden een belangrijke bijdrage aan de Duitse oorlogsplannen, de Holocaust en de binnenlandse politiek. Joachim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel en Alfred Jodl stonden Hitler bij in zijn oorlogsplannen. Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich en Adolf Eichmann organiseerden de Holocaust en Martin Bormann en Rudolf Hess bestuurden de NSDAP. Natuurlijk waren Göring en Goebbels als trouwe volgelingen vanaf het prille begin ook nog steeds van de partij. Göring bekleedde diverse prominente functies; hij was onder andere opperbevelhebber van de Luftwaffe en voorzitter van de Reichstag. Goebbels was Gauleiter van Berlijn en minister van propaganda.

Hitlers belangrijkste medewerkers worden beschreven in “Discipelen van de Duivel”. Naast uitgebreide informatie over deze personen wordt in het boek ook de geschiedenis van het Derde Rijk op zeer omvangrijke wijze besproken. Het boek telt bijna 1000 pagina’s en is overzichtelijk ingedeeld in zes delen. Op chronologische wijze komt de geschiedenis van het nazi-Duitsland voorbij. De rode lijn daarbij is de invloed die Hitlers verschillende volgelingen hadden op het verloop van deze geschiedenis. Het boek begint met de perioden 1918-1923 en eindigt met de Duitse nederlaag in 1945. Een lijst van noten, een beknopte biografie en een personenindex is opgenomen. Helaas ontbreekt een index van belangrijke begrippen en gebeurtenissen waardoor het erg lastig is om in het boek iets terug te vinden.

“Discipelen van de Duivel” is een zeer uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van nazi-Duitsland en haar leiders. Het is prettig geschreven. Read vertelt deze geschiedenis met een groot inlevingsvermogen. We leren de verschillende nazi-persoonlijkheden en hun historische rol kennen. Ook ervaren we hoe zij onderling een concurrentiestrijd uitvochten om in gunst te komen bij hun Führer. Het boek is aan te raden voor iedereen met belangstelling voor deze geschiedenis. Het maakt niet uit of je hiermee al bekend bent of niet, want alles wordt duidelijk uitgelegd. Zowel de leek als de expert zal na het lezen van dit boek meer weten van de geschiedenis van het Derde Rijk en haar leiders.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
26-07-2004
Laatst gewijzigd:
21-11-2008
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen